Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bit će poplava i klizišta, ali BiH je spremna za to

"Po prognozama, ove poplave nisu zanemarive, ali nećemo sjediti skrštenih ruku... Sve što nas pogodi, možemo na to odgovoriti", kazao je Solak.
10. svibnja 2019. u 12:37 0 komentara 235 prikaza
poplave
Foto: ilustracija

Najava oborina u narednim danima uvjetovala je potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na području rijeke Save u FBiH, kazali su iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Agencija je nekoliko puta dnevno detaljno analizira trenutne vodostaje na mreži automatskih vodomjernih stanica na području rijeke Save te prognozu vremena za naredna četiri dana.

Imajući u vidu sve navedeno, može se reći da se očekuje povećanje vodostaja na svim rijekama u području rijeke Save u BiH, posebno na području Unsko-sanske županije, srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne s mogućnošću dostizanja razine pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, piše Radiosarajevo.ba. 

Una će svoj maksimum dostići u ponedjeljak, dok se za druge rijeke maksimum očekuje u utorak.

Sead Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save, pozvao je sve institucije i građane da provedu mjere zaštite od poplava.

"Mi ćemo pratiti vodostaj rijeka i o tome obavještavati javnost. Već smo upozorili kompanije koje se nalaze uz rijeke, da poduzmu mjere zaštite", kazao je Delić istaknuvši da se dežura uvodi od nedjelje.

Kako je kazao, prognozni model se mijenja iz dana u dan, te prognoze od jutros govore malo optimističnije nego onih prethodnih dana.

Almir Bijedić, direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kazao je da se prognoze mijenjaju iz dana u dan.

"Na slivu Une već prognoziramo padavine, poplava će biti, ali ne kao onih iz 2014. godine. Kritično će biti i u slivu Bosne najviše na rijeci Spreči", kazao je Bijedić.

Dodao je kako se javnost u posljednjim danima susrela s nizom dezinformacija oko velikih poplava.

"Informacije su dolazile od amaterskih meteorologa koji su davali netočne i nejasne informacije o nadolazećem vremenu" kazao je Bijedić.

Iako je kazao da su informacije dolazile od amaterskih meteorologa, Bijedić je kazao da će poplava biti, ali ne u mjeri kao što je to bilo 2014. godine.

Federalni hidrometeorološki zavod napravio je izvješće koje će biti predstavljeno Vladi FBiH.

Na pitanje novinara je li BiH spremnija za poplave ove godine nego 2014. Bijedić je kazao kako je oko 60 posto posla u zaštiti vodnih područja na slivu rijeke Save.

Kako je kazao, oko 26 milijuna maraka uloženo je za izgradnju nasipa u četiri županije u FBiH, a u sarajevskom polju, a ove godine očekuje se ulaganje i u zaštitu korita na Ilidži.

"Mi imamo najmanje sredstava u Europi, a daleko veće potrebe za zaštitom. Samo dvije tisuće kilometara je na slivu rijeke Save i to je potrebno sanirati, a nismo u mogućnosti", kazao je Sead Delić.

Ferid Skopljak iz Federalnog zavoda za geologiju, kazao je kako možemo očekivati strašne odrone zemljišta u slivu Une.

Kada je riječ o terenu koji je napravljen od stijena kao što je to slučaj u toku rijeke Bosne, Skopljak je rekao da se mogu očekivati pomjeranja tla i klizišta, ali da veliku ulogu igra i ljudski faktor.

Najčešći ljudski faktori su nelegalna sječa, nelegalna gradnja, odvod vode i dovod vode te iskopi kanala za kanalizicijske sustave, koji uzrokuju eroziju tla.

Fahrudin Solak, direktor FUCZ kazao je da su uprave civilnih zaštita spremne na moguće poplave.

"Po prognozama, ove poplave nisu zanemarive, ali nećemo sjediti skrštenih ruku. Mi smo već četiri dana pratili prognoze. Sve što nas pogodi, možemo na to odgovoriti. Upozoravam one koji grade u blizini rijeka, da višak strojeva i materijala sklone kako ih voda ne bi odnijela", kazao je Solak.

Na kraju je rekao da nema mjesta panici i da se naša zemlja suočava i sa drugim prirodnim nepogodama, a ne samo sa poplavama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.