Kolač koje su pekle sve mame i bake. Držao se zamotan u kuhinjsku krpu, namazan domaćim pekmezom ili čokoladom, piše Index.
SASTOJCI:
120 g šećera
120 g glatkog brašna
6 jaja
naribana korica limuna
1 prstohvat soli
200 g pekmeza od marelica
Priprema
1Odvojite bjelanjke od žumanjaka
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke i prstohvat soli miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte pola količine šećera i miksajte dok ne dobijete sjajnu smjesu.
2Miksajte žumanjke i šećer, dodajte brašno
Žumanjke i šećer miksajte dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodajte prosijano brašno i naribanu koricu limuna, sjedinite sve sastojke.
3Dodajte snijeg od bjelanjaka
Na kraju u smjesu žutanjaka, lagano špatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
4Stavite peći
Lim za pečenje dimenzija 20x40 cm obložite papirom za pečenje te u njega izlijte pripremljenu biskvitnu smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 7-10 minuta.
5Pripremite pekmez
Pekmez od marelica rastopite na laganoj vatri zajedno sa malo vode ili nekog alkohola po izboru.
6Premažite pečeni biskvit
Pečeni biskvit odmah izvadite iz pećnice i pažljivo ga preokrenite na papir za pečenje ili kuhinjsku krpu.
Pažljivo odstranite papir s poleđine biskvita te ga premažite pekmezom od marelica.
7Zarolajte biskvit
Zarolajte biskvit po dužoj strani uz pomoć papira za pečenje, oprezno, ali čvrsto. Neka vam spoj rolade bude na donjoj strani. Omotajte je papirom za pečenje i ostavite da se ohladi.