Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH sve bliža nižoj cijeni lijekova

19. travnja 2022. u 10:38 0 komentara 106 prikaza
lijekovi

- Stručno vijeće Agencije za lijekove BiH mogao bi već na idućoj sjednici razmatrati inicijativu o izmjeni Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH. 

Ovu inicijativu je još ranije podnijela Udruga "Misli dobro" iz Banje Luke i njome zatražilo da veleprodajna marža na lijekove umjesto osam bude šest posto te da se umjesto Slovenije izabere druga referenta država na osnovu koje se računa veleprodajna cijena lijeka. Također, inicijativom je zatraženo i da koeficijent s kojim se množi cijena lijeka umjesto jedan bude 0,9.

Kako je za "Nezavisne novine" rekao Lazar Prodanović, član Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, on će na idućoj sjednici Stručnog vijeća Agencije ponoviti ultimativno da se što prije razmatra inicijativa o mogućim korekcijama ovog pravilnika koje bi išle u korist građana BiH.

Prodanović je istaknuo da sada u postcovid periodu i periodu ekonomske krize ima apsolutno razloga da se ponovo razmišlja o izmjenama ovog pravilnika.

"Mislim da dozvoljena marža koja je do sada bila osam posto ima smisla za lijekove do 10 KM, ali ako je neki lijek do 50 KM, mislim da maksimalna veleprodajna marža ne smije biti viša od šest posto, do 100 KM možda četiri posto, a za lijekove čije je cijena viša od 150 KM da marža bude dva posto", rekao je Prodanović, dodajući da veleprodajna cijena automatski utječe i na maloprodajnu cijenu lijekova.

"Maloprodajne cijene lijekova u BiH se formiraju na osnovu odluka Vlade RS i županijskih vlada.  Vlada RS je donijela odluku da najveća marža sa 20 posto bude smanjena na 18 posto", kazao je Prodanović, dodajući da bi bilo dobro da se marže reguliraju na sličan način kao u susjednim zemljama kao što su Hrvatska i Crna Gora.

"U Srbiji je još bolji pristup tome, mada mislim da je i u Hrvatskoj diferencirana stopa PDV-a od 10 posto. Zbog toga ova inicijativa da se marža u diferenciranoj stopi PDV-a smanji na minimum ima apsolutno smisla, te nema razloga da ova stopa bude iznad sedam posto. Svako smanjenje PDV značajno bi utjecalo na cijenu lijekova", naveo je Prodanović, dodajući da bi se tako zaštitile socijalno najugroženije osobe, koje su nerijetko i one kojima su lijekovi najpotrebniji.

Kako je naveo Uroš Vukić, projekt menadžer Udruge "Misli dobro", ovom inicijativom ne traže ništa što već nema u regiji. 

"BiH je do 2017. godine bila jedina zemlja koja uopšte nije imala Pravilnik o cijenama lijekova i veletrgovci i maloprodajni lanci apoteka su na tržištu radili šta su htjeli. Poslije pet godina mislimo da je vrijeme da se Pravilnik mijenja", rekao je Vukić, dodajući da je nužno da se ovaj put Pravilnik mijenja u korist građana, a ne farmaceutske industrije.

"Sva regulativa koja se donosi u BiH u isključivom je interesu farmacije, a posljedica toga je da građani u BiH plaćaju najviše cijene lijekova u odnosu na Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru. Nadamo se da će se ovaj put institucije voditi interesima građana, a ne osobnim interesima i interesima raznih grupa", zaključio je Vukić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.