Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH napredovala na ljestvici mira, što to znači za nas

Kada su u pitanju zemlje u regiji, Srbija je na 50. mjestu i napredovala je za pet mjesta, dok je Hrvatska, koja je nazadovala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu, na 28. mjestu, a najbolja u regiji je Slovenija, koja se nalazi na osmom mjestu
06. rujna 2019. u 07:00 0 komentara 149 prikaza

BiH je na popisu Globalnog indeksa mira 2019, koji je radio Institut za ekonomiju i mir SAD, napredovala za devet mjesta, te se tako našla na 81. mjestu.

Prema ovom indeksu, kada su u pitanju zemlje u regiji, Srbija je na 50. mjestu i napredovala je za pet mjesta, dok je Hrvatska, koja je nazadovala za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu, na 28. mjestu, a najbolja u regiji je Slovenija, koja se nalazi na osmom mjestu, pišu Nezavisne novine. 

Prvi na ovom popisu, kao najmirnija zemlja, i ove godine je Island, koji se na vrhu nalazi od 2008. godine. Odmah iza njega nalazi se Novi Zeland, Austrija je na trećem mjestu, na četvrtom je Portugal, dok je na petom Danska. Posljednji na popisu ove godine je Afganistan, koji je nazadovao za jedno mjesto i sada se nalazi na 163. mjestu, dok je ispred njega Sirija, koja je napredovala za jedno mjesto ove godine.

Kako je navedeno u obrazloženju rezultata Globalnog indeksa mira za 2019. godinu, ovogodišnji rezultati pokazuju da se razina globalnog mira malo poboljšala.

"Ovo je prvi put da se indeks poboljšao u posljednjih pet godina. Prosječni rezultat po zemlji poboljšao se za 0,09 posto, pri čemu je na popisu napredovalo 86 zemalja, a 76 njih je zabilježilo pogoršanje", istaknuto je u obrazloženju.

"Mislim da ti indikatori koje Institut koristi nemaju realnu osnovanost u BiH. Mir je širok pojam, u najužem smislu riječi mir podrazumijeva stanje u nekoj zemlji u kojoj nema ratnih djelovanja, u kojoj nema obračuna kriminalnih grupa, incidentnih situacija...", kazao je za Nezavisne Slobodan Župljanin, stručnjak za sigurnost iz Banja Luke. Istaknuo je da u ovom slučaju Institut i postavlja kriterije, a on ih mjeri.

Vehid Šehić, politički analitičar, kazao je kako, imajući u vidu činjenicu da je od rata u BiH prošlo 25 godina, ne možemo biti zadovoljni 80. mjestom.

"Kada govorimo o indeksu mira, moramo bh. društvo podijeliti na dva dijela. Na političare ili većinu političara koji stvaraju nemir u BiH svojim političkim djelovanjem i one građane koji žive na lokalnoj razini, gdje je situacija daleko bolja nego što imaju percepciju stranci ili što mi imamo percepciju", naveo je Šehić. 

Kako dodaje, najveći doprinos napretku na ovom popisu dali su ljudi na lokalnoj razini, koji pokazuju visoku razinu razumijevanja i sve veći stupanj povjerenja među njima.

"I dalje smo daleko od dobrog, kada je ovaj indeks u pitanju. Daleko je to od zadovoljavajućeg i tek kada uđemo među prvih 30, 40 mjesta, možemo reći da imamo stabilan mir", smatra Šehić.

Kako je navedeno, indeks za 2019. godinu otkriva svijet u kojem su sukobi i krize, koji su se pojavili u prošlom desetljeću, počeli opadati, ali pojavile su se nove tenzije unutar i između naroda. Kao indikatori Globalnog indeksa mira za 2019. godinu korišteni su vanjski sukobi, odnosi sa susjednim zemljama, uvoz oružja, nasilne demonstracije, politička nestabilnost i drugi indikatori.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.