Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH izvezla više papira nego lani

25. studenoga 2020. u 15:24 0 komentara 63 prikaza

Ukupan izvoz grafičke i papirne industrije BiH za devet mjeseci ove godine vrijedan je 213.821.219 KM ili 0,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

"U okviru navedenog, papirna industrija je ostvarila izvoz od 171.680.282 KM ili 5,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je grafičkih proizvoda izvezeno u vrijednosti od 35.267.646 KM ili 11,4 posto manje nego za devet mjeseci lani", rečeno je na sjednici Odbora Asocijacije grafičke i papirne industrije Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dodaju da su porast izvoza proizvoda papirne industrije ostvarili kraft papir nepremazni, papir, karton i celulozna vata, cigaret-papir, etikete svih vrsta, ručno rađeni papir te karton i toaletni papir.

"Za devet mjeseci ukupan uvoz grafičke i papirne industrije iznosio je 309.887.077 KM ili 10,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, čime se trend smanjenja uvoza povećava od početka pandemije", istaknuli su na sjednici Odbora te dodali da su, analizirajući uvoz proizvoda po grupama, celuloza i reciklirajući papir imali najveći pad uvoza 21,7 odsto.

"Proizvodnja i prerada papira, čiji je uvoz iznosio 244.434.087 KM, ostvarila je pad od 9,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine", istaknuli su na sjednici Odbora.

Dodaju da je najviše smanjen uvoz novinskog papira, nepremaznih papira i kartona, zidnih tapeta, složenih papira i kartona, valovitih papira i kartona i karbon-papira. Uvoz proizvoda grafičke industrije iznosio je 36.760.235 KM, ili 4,8 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Selma Bašagić, tajnik Asocijacije grafičke i papirne industrije Vanjskotrgovinske komore BiH, ističe da je porast izvoza grafičke i papirne industrije rezultat povećanog izvoza papirne industrije koja je najviše zastupljena.

"Porast izvoza je rezultat porasta tražnje za proizvodima koji su imali najveće učešće u izvozu", kazala je Bašagićeva.

Dodala je da je grafička industrija ostvarila pad izvoza jer je došlo do pada potražnje za knjigama i novinama koje su imale najveću zastupljenost u izvozu.

"U okviru grafičke industrije porast izvoza ostvarili su samo ostali tiskani materijali, dok su drugi proizvodi imali pad izvoza", kazala je Bašagićeva.

Nikola Šobat, predsjednik Sindikata medija i grafičara RS, ističe da je bh. tehnologija uspjela zadovoljiti domaće tržište, tako da ne čudi da je uvoz smanjen.

"Smatram da koronavirus nije bitno utjecao na smanjen uvoz jer bi se to automatski odrazilo i na izvoz, a vidimo da je izvoz u porastu", zaključio je Šobat.

Iz grafičko-izdavačkog preduzeća "Atlantik" iz Banje Luke ističu da je kod njih izvoz nešto manji nego prije pojave koronavirusa, ali, kako kažu, ništa značajno.

"Mi i dalje izvozimo naše proizvode u zemlje Europske unije, a u regiji u Srbiju i Crnu Goru", kazali su iz ovog poduzeća.

Iz "Grafotexa" iz Banje Luke ističu da još nisu imali plasman na strano tržište, te da svoje proizvode ne izvoze.

"Što se tiče uvoza, većinu papira dobijamo od domaćih bh. dobavljača. Tijekom godine imamo možda četiri puta potrebu za uvozom određenih repromaterijala kojih nema na našem tržištu", kazali su iz "Grafotexa".

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.