Hoće li Turska uskratiti pomoć?

BiH između Erdoğana i Gülena

25.09.2017.
u 07:00

I dok “ službeno Sarajevo” probleme koji ga opterećuju gura pod tepih, prozivajući predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarević da svojim izjavama vrijeđa Bošnjake, a uz to pokreću i i problem izgradnje Pelješkog mosta, dotle se skrivaju problemi koji opterećuju vlasti u BIH.

Naime, zamjenik premijera Republike Turske, Hakan Çavuşoğlu je u Sarajevu građanima BiH poručio da isprani umovi članova terorističke organizacije FETO predstavljaju opasnost za državu, za institucije, ali i za obitelj, objavila je Anadolu Agency (AA). Zamjenik turskog premijera je podsjetio da se teroristička organizacija FETO, zlorabeći vjerske osjećaje i pod izgovorom obrazovanja, pokušava približiti ljudima u svakoj zemlji u koju dođe, a potom, zlorabeći osjećaje ljudi, odvoji od njih njihovu djecu, piše Večernji list BIH. - Djeca koja pohađaju njihove škole bivaju doslovno formatirana i ti formatirani umovi kada dođe vrijeme i kada su okolnosti pogodne, pripremaju se na takav način da postaju ubojice koje su spremne udariti na vlastiti narod, na državu, pa čak i na svoje bližnje. Drugi cilj te organizacije je infiltrirati svoje podanike u strukture države tako da su u stanju doslovno paralizirati institucije sustava. Pripadnici FETO-a su licemjerni, dobro se skrivaju, a prijetnja i ucjena im je često oružje - rekao je Çavuşoğlu.

Formatirani umovi

On je podsjetio da je Turska jedna od vodećih zemalja u svijetu kada je u pitanju humanitarna diplomacija te dodao da kroz institucije poput Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA), Turskog crvenog polumjeseca te AFAD-a ta zemlja pomaže diljem svijeta i pokušava doći do svih onih kojima je pomoć potrebna. Naporima turske fondacije Maarif, koja je formirana prije pet mjeseci, postignut je dogovor o preuzimanju kontrole nad školama povezanim s FETO-om. Prema informacijama Ministarstva obrazovanja Turske do kojih je došao novinar AA, u tom okviru postoji plan da se godišnje osnuju obrazovne ustanove u 20 zemalja, te da fondacija Marif aktivno radi na preuzimanju kontrole nad školama povezanim s FETO-om. Fondacija Maarif vodi pregovore o preuzimanju škola u BiH, Indiji, Albaniji, Singapuru, Maleziji, Francuskoj, Njemačkoj... A kako je počelo? Gostujući u emisiji FACE Televizije veleposlanik Turske u BiH kazao je da teroristička organizacija FETO ima svoje veze u inozemstvu i da se odgovor prema njima ne može ograničiti samo na Tursku.

Problemi pod tepihom

Poručio je da se uzda u prijateljske i savezničke zemlje da će zajedno raditi na borbi protiv terorizma. Prema nekim informacijama takve škole postoje i u BIH, a neslužbeno se doznaje da je stigla naredba iz Turske da se te škole ugase, jer bi u protivnom mogla izostati svaka buduća pomoć iz Turske. Dakako, o tome se u BiH šuti. To je razvidno iz intervjua Cihada Erginaya za Face TV kuću, koji je kazao kako treba biti oprezan te da je ovo odgovornost svih i državnika, dužnosnika, a i roditelja. Tko je za Erdoğana, a tko za Gülena – latentni rat pristalica preselio se i u Bosnu i Hercegovinu. Bosna Sema ima svoje ogranke u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, diljem BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?