BISKUP VUKŠIĆ

BiH ima 14 biskupa koji svoje služenje Evanđelju ostvaruju razasuti po cijelom svijetu

11.07.2020.
u 17:06

Na svečanosti proglašenja mons. Petra Palića novim biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim, upriličenoj u podne 11. srpnja 2020. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, prigodni govor uputio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, objavila je Katolička tiskovna agencija (KTA).

Na svečanosti nazočni su bili: dosadašnji biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, članovi Zbora konzultora i članovi Biskupskog ordinarijata te predstavnici klera i redovništva Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Govor nadbiskupa Vukšića prenosimo u cijelosti:      

Preuzvišeni gospodine biskupe!
Mnogopoštovani oče provincijale!
Draga braćo svećenici!

Pridružujem se srdačnim zahvalama papi Franji za današnje imenovanje novoga biskupa sa sjedištem u Mostaru. Za nas vjernike Papino imenovanje novoga biskupa uvijek je izraz njegova vršenja onoga što u vjeri i teologiji nazivamo briga za sve partikularne Crkve (sollicituto omnium Ecclesiarum) koju, po Isusovoj volji i ovlaštenju, obnašaju Petar i njegovi nasljednici.

Istovremeno, u ime svih vas jednako srdačno zahvaljujem mons. Ratku Periću za dugogodišnje i vjerno služenje Crkvi, za dobrotu i hrabrost, za susretljivost i usluge, odgovornost za čistoću katoličkoga nauka i za crkveni red, za izgradnju crkvenih ustanova, za lijepe propovijedi i sadržajne knjige, za skrb za svećenička i redovnička zvanja, za ustrajnost u kušnjama i otvorenost, za molitve i duhovne obnove.

Vrlo rado i srdačno upućujem pozdrave novom biskupu mons. Petru Paliću, kojega papa Franjo s današnjim danom imenuje na čelo ovoga dijela Kristove Crkve. I dok mu izričemo dobrodošlicu, također molimo da ga dragi Bog, po zagovoru sv. Benedikta, čiji blagdan danas proslavljamo, uvijek prati svojim blagoslovom kako bi njegovo služenje uvijek bilo sretno, na dobro Kristovih vjernika i svih ljudi, na slavu Božju i porast Crkve Kristove.

Crkva u Bosni i Hercegovini posljednjih je desetljeća obogatila Crkvu Božju brojnim svećeničkim i redovničkim zvanjima, koji svoje služenje Evanđelju, u različitim crkvenim službama, ostvaruju razasuti doslovce po cijelom svijetu. Osim u BiH i Hrvatskoj ima ih u zemljama Europe i obiju Amerika, u Australiji, po Aziji i Africi. Među njima je čak 14 živućih biskupa. A od te četrnaestorice biskupa čak devetorica, uključujući mons. Perića, na izravan ili neizravan način su podrijetlom iz dijela Crkve Božje, koju je posljednjih desetljeća predvodio mons. Ratko Perić. I osim njega, svu ostalu osmoricu Crkva je poslala na službu u druge krajeve, neke blizu a neke vrlo daleko. Stoga mi se danas, kada Mostar dobiva biskupa iz dalekoga Janjeva preko nešto bližega Hvara, čini prikladnim ne samo podsjetiti na to, nego još više zahvaliti Božjoj Providnosti za ovo uzdarje.

A njega, biskupa Petra, budućega pastira, učitelja i posvetitelja ovoga dijela Naroda Božjega, koji mu Crkva povjerava, pratit ćemo svojim molitvama, otvorenošću, prijateljstvom i suradnjom.

Dragi don Petre, dobro došao i s blagoslovom bilo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?