Američka tehnologija

BiH dobila sustav koji će tjedan dana ranije upozoravati na poplave

10.03.2018.
u 10:00

U okviru potpore vlade Sjedinjenih Američkih Država stranama Okvirnoga sporazuma i suradnje s Inženjerskim korpusom Vojske SAD-a - USACE, u prostorijama Agencije za vodno područje rijeke Save u Sarajevu izvršena je svečana primopredaja sustava za prognozu i upozorenje na poplave u slivu rijeke Save, piše Večernji list BiH.

Više modela

Svečanoj primopredaji nazočili su veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack i predsjedatelj Međunarodnoga povjerenstva za sliv rijeke Save i tajnik Ministarstva prometa i veza Bosne i Hercegovine Igor Pejić. Sustav za prognozu i upozorenje na poplave u slivu rijeke Save sastoji se od više modela, od kojih je glavni i najsloženiji zajednički hidrološki model za čitav sliv i podslivove rijeke Save te hidraulički model rijeke Save i glavnih pritoka, u cijelosti financiran od vlade SAD-a, uključujući snimanje LIDAR-om te nabavu kompletne opreme. U BiH je oprema isporučena za osam nadležnih institucija - Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, Federalni hidrometeorološki zavod, Republički hidrometeorološki zavod RS-a, Agenciju za vodno područje rijeke Save, JU Vode Srpske te Vladu Distrikta Brčko - Odjel za javnu sigurnost. U okviru potpore vlade SAD-a vrlo je bitan i transfer znanja od Inženjerskog korpusa Vojske SAD-a - USACE, okrunjen završnom radionicom koja će biti održana od 15. do 17. svibnja 2018. godine u Zagrebu, uključujući i završnu svečanost u nazočnosti svih veleposlanika SAD-a u zemljama sliva rijeke Save.

Na marginama svečane primopredaje sustava tajnik Ministarstva i predsjedatelj Međunarodnoga povjerenstva za sliv rijeke Save Pejić posebno je zahvalio veleposlanici Maureen Cormack na angažmanu i potpori vlade SAD-a, ujedno informirajući veleposlanicu o značaju tog sustava nakon poplava 2014. godine te svim aktivnostima Savskoga povjerenstva i Ministarstva kad je sliv rijeke Save u pitanju.

Upozorenja 7 dana ranije

Ovaj sustav će nas sedam dana ranije upozoravati na mogućnost poplava u određenim regijama. Već sada imamo upozorenje kako će doći do rasta Save do tri metra i znamo kako se pripremiti za tu situaciju.

Sustav koji je razvila američka vojska pokazao se kao iznimno učinkovit i mogao bi u budućnosti spriječiti velike štete, čak i spasiti ljudske živote upozorenjima od dolazećih poplava - rekli su naši sugovornici te izrazili zahvalnost američkim suradnicima zbog ove vrijedne donacije domaćim institucijama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?