UBRZANI RADOVI

BiH dobila novih 7,2 kilometra autoceste: Završena poddionica Buna - Počitelj

16.05.2021.
u 15:27

Asfaltirani radovi na poddionici Buna - Počitelj u potpunosti su završeni čime je BiH dobila nova 7,2 kilometra autoceste na Koridoru 5C, potvrđeno je za Klix.ba iz JP Autoceste FBiH.

Predstavnik investitora Bože Talić za naš portal kaže kako su asfaltni radovi završeni u srijedu nakon čega su ostali sitni poslovi koji se odnose na montiranje opreme, ali je ova dionica autoceste uspješno završena.

"Asfaltni radovi su u potpunosti završeni, samo naravno sada neće biti zvaničnog otvaranja, jer se dionica ne može koristiti dok se ne završi poddionca Počitej -Zvirovići", kaže Talić za Klix.ba. Ističe da će novih 7,2 kilometara autoceste do tada biti osigurani i zaštićeni.

Ova poddionica pozicionirana je između poddionice tunel Kvanj -Buna na sjevernoj i poddionice Počitelj - Zvirovići na južnoj strani.

Trasa počinje na oko četiri kilometra južno od sela Hodbine i ne presijeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj.

Trasa je prolaskom pored naselja Stanojevići i Kevčići presjekla putnu komunikaciju, zbog čega su izgrađeni natputnjaci Grabovina i Kevčići, a na djelu trase pored Bivoljeg Brda izgrađen je potputnjak istoimenog naziva. Od ostalih objekata na trasi se nalaze dva prolaza za životinje, kao i dvostrano odmorište Rotimski potok.

Ugovor koji je Hering potpisao u maju 2018. godine s JP Autoceste FBiH vrijedan je 25,7 miliona eura. Sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj, a nadzor nad gradnjom vrši kompanija Aecom S.L.U. iz Španije.

Iako je ova poddionica završena 7,2 kilometra autoceste će bit u funkciji nakon izgradnje kolosalnog mosta Počitelj, gdje se radovi, kao i na cijeloj poddionici Počitelj - Zvirovići, dugoj 11.75 kilometara, izvode punom parom i trebaju biti završeni do kraja naredne godine.

Izgradnjom ovih dionica BiH će dobiti novih 18 kilometara autoceste na Koridoru 5C, koji će biti povezani s evropskom mrežom puteva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije