MMF

BiH bi u drugoj polovini travnja mogla dobiti 165 milijuna eura

01.04.2020.
u 14:15

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell izjavio je danas u Sarajevu da MMF želi u ovim teškim vremenima izraziti svoju solidarnost sa narodom Bosne i Hercegovine.

- Mi radimo onoliko brzo koliko je to moguće kako bismo pružili pomoć u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI). Trenutačno, očekujemo da ćemo u drugoj polovini travnja doznačiti oko 165 milijuna eura kako bi pomogli vlastima da povećaju potrošnju za zdravstvo i financiraju mjere za stabilizaciju ekonomije. Postoji i mogućnost da konačna doznaka bude veća od 165 milijuna eura ukoliko Izvršni odbor MMF-a odluči povećati limit za pozajmljivanje u okviru RFI - naveo je Jewell.  

Naglasio je da u ovom vremenu neizvjesnosti, valutni odbor CBBH predstavlja stup stabilnosti. Jewell je dodao da je valutni odbor dobro služio Bosni i Hercegovini više od dvije decenije, doprinoseći niskoj stopi inflacije, financijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu.

 - Svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor, predstavljao bi prijetnju po financijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja. Drugim riječima to znači da bi, pored ekonomske i humanitarne krize sa kojima se BiH sada suočava, imali i financijsku krizu i krizu valute. Iz tog razloga, ukoliko se kompromitira aranžman valutnog odbora, MMF neće pružiti financijsku pomoć Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta za brzo financiranje - naveo je Jewell.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?