Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH bi mogla ostati bez dozvole za izvoz pilećeg mesa

23. siječnja 2021. u 15:39 0 komentara 320 prikaza

Koordinacijski odbor peradara-živinara Bosne i Hercegovine nakon održanog sastanka u Sarajevu ponovno je upozorio da bi bh. proizvođači ovih proizvoda od 31. ožujka mogli ostati bez teško stečenih dozvola za izvoz u Europsku uniju.

Sastanku su nazočili predstavnici tvrtki kao i predstavnici Udruženja peradara FBIH i Zajednice živinara RS-a.

Odbor je konstatirao da institucije vlasti u BiH još nisu iznašle način da ispune svoje obveze iz sporazuma o izvozu pilećeg mesa, prerađevina od pilećeg mesa i jaja za industrijsku preradu postignutog sa EU Uredom za hranu i veterinarstvo (EU FVO) u prvoj polovini 2019. godine te ponovno upozorio da bi bh. proizvođači ovih proizvoda od 31. ožujka 2021. godine mogli ostati bez teško stečenih dozvola za izvoz u EU.

Ključna obveza se odnosi na redovito godišnje provođenje inter-laboratorijskog testiranja za dvije značajne bolesti peradi kao što su Newcastle oboljenje i Aviarnu influencu i izvještavanje prema EU FVO, što se od 2019. godine nije desilo, pa je na zahtjev bh. Ureda za veterinarstvo EU FVO već dva puta produžio rok za dobijanje rezultata testiranja. Kao krajnji rok za primanje rezultata testiranja postavljen je 31. ožujak 2021.

Nakon prvog javnog upozorenja Koordinacijskog odbora na ovaj problem izdatog 24. prosinca 2020., Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) formiralo je Povjerenstvo koje bi trebalo naći rješenje za ovu situaciju. U radu Povjerenstva sudjeluju predstavnici MVTEO-a, entitetskih ministarstava poljoprivrede, Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta dr Vaso Butozan Banja Luka, te Koordinacijskog odbora.

Iako je povjerenstvo održalo nekoliko sastanaka, adekvatno rješenje nije nađeno, te se očekuje da se na narednom sastanku Povjerenstva dogovori konačno sustavno rješenje. Sastanak će biti održan u ponedjeljak 25. siječnja 2021. uz prisustvo ministra Staše Košarca. Ako se sustavno rješenje ne usvoji u ponedjeljak, zbog vremenskog ograničenja i zadatog roka za dostavljenje izvješća EU, odobreni bh. izvoznici pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa, kao i jaja za industrijsku preradu više neće moći izvoziti u EU.

Prestanak izvoza u EU dodatno bi otežao funkcioniranje peradarskog sektora koji je već teško pogođen COVID-19 pandemijom. Predsjednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara BiH Edin Jabandžić, ponovio je da su bh. proizvođači ali i različite strane vladine i nevladine organizacije u BiH uložili jako puno truda i novca za dobijanje dozvola za izvoz, što je bio veliki uspjeh.

- To smo učinili znajući da bez izvoza neće biti daljnjeg rasta, razvoja i zapošljavanja u sektoru. Mi smo tek počeli graditi našu poziciju na tržištu EU i to se sada ne smije prekinuti niti dovesti u pitanje - zaključio je Jabandžić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.