U žiriju eksperti NASA-e, Googlea...

Bh. učenica projektom otkrivanja oštećenja u cijevima oduševila svjetske znanstvenike

25.05.2019.
u 10:15

Mlada Zeničanka Melika Lošić regionalna je finalistica svjetske znanstvene olimpijade

Nadarena Zeničanka, srednjoškolka Melika Lošić, regionalna je finalistica Google science fair natjecanja projekata, najvećeg takvog tipa u svijetu, a njezin projekt izabran je kao jedan od najboljih u Europi, piše Klix.ba.

Brzina rezultata

Kroz svoj projekt Melika je ponudila pojednostavljen pristup detekciji oštećenja u cijevima. Ovaj pristup ima niz prednosti u odnosu na standardni, što se ogleda u brzini dobivanja rezultata, prethodnih priprema i obradi termograma.

U razgovoru za Klix.ba Lošić je kazala kako je ovo svjetska znanstvena olimpijada gdje natjecatelji iz svih zemalja svijeta šalju svoje radove, a brojka prelazi nekoliko tisuća znanstvenih radova.

- Prijavila sam se preko aplikacije na internetu, kao i tisuću drugih natjecatelja iz cijelog svijeta. Suci na natjecanju ugledni su znanstvenici NASA-e te zaposlenici središnjice kompanije Google, Lego, utjecajni znanstvenici iz Sjedinjenih Američkih Država, National Geographica i Scientific Americana, urednica magazina Nature Magazine, profesori na prestižnim sveučilištima. Ukratko rečeno, moj projekt bavi se detekcijama oštećenja uz pomoć infracrvene termografije i unaprijeđena je verzija moga već prethodno rađenog projekta - kazala je Lošić. Dodala je da je na projektu radila oko godinu i pol, a da je s njim postala regionalna finalistica za područje Europe, Afrike i Bliskog istoka. Iz cijelog svijeta odabrano je stotinu najboljih znanstvenih radova, a postoji mogućnost da bude odabrana i među top 20 koji kasnije odlaze na finalnu rundu u središnjicu Googlea u Silicijskoj dolini u SAD-u gdje može osvojiti vrijedne nagrade i upoznati znanstvenu elitu.

Snažna volja i rad

- Jako sam sretna zbog ovog rezultata jer se radi o jako prestižnoj olimpijadi koja okuplja najbolje mlade znanstvenike iz cijelog svijeta. Ovaj uspjeh mi, zapravo, pokazuje kako se moj rad isplatio i daje mi opću sliku gdje sam ja u svjetskom poretku mladih znanstvenika.

Moj san oduvijek je bio da moj rad pregledaju i uvaže znanstvenici iz NASA-e, Googlea... Još uvijek ne mogu vjerovati da sam ovo postigla. Ali moj rad je i pouka da se nikada ne treba predati i da sve možete učiniti ako imate volje.

Naime, ostali natjecatelji iz Japana, SAD-a i drugih zemalja imali su veću potporu i lakše su došli do opreme, dok u BiH to nije nimalo jako i potrebni su snažna volja i rad - dodala je Lošić.

Još uvijek nije donijela odluku o daljnjem školovanju, hoće li to biti u BiH ili na nekim drugim svjetskim prestižnim sveučilištima s obzirom na to da je u proteklom razdoblju osvajala brojne medalje na sveučilištima u SAD-u sudjelujući na natjecanjima iz znanosti i tehnologije, književnosti te testova općeg znanja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?