Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bh. izbori nisu prioritet, ali su zanimljivi SAD-u i EU

23. listopada 2020. u 08:00 0 komentara 196 prikaza

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini sigurno nisu među prioritetnim temama vanjske politike nikoga izvan ove zemlje, izuzev, eventualno, susjednih država. U situaciji kada su velike sile, pa i cijeli svijet, zaokupljeni borbom protiv koronavirusa i ekonomskih posljedica, a Amerikanci se spremaju za predsjedničke izbore, BiH je sporedna tema, piše Večernji list BiH

Partneri BiH

Ipak, aktivnosti diplomata SAD-a i EU-a u BiH pokazuju da se bar na toj razini pojača zanimanje u predizborno vrijeme. Javnost je informirana o seriji susreta veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelsona i voditelja Izaslanstva Europske unije Johanna Sattlera s političkim liderima u BiH, a najviše pozornosti, ipak, izazvalo je objavljivanje dijela izbornog programa demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a Joe Bidena koji se odnosi na vanjskopolitičke prioritete uključujući jugoistok Europe.

- Joe Biden okupit će naše partnere unutar EU-a i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se potaknule reforme i pomirenje te kako bi se opet posvetili našem davno obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Europe. Joe Biden obvezuje se da će zauvijek biti protiv mržnje, a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine - stoji u Bidenovu izbornom programu, uz napomenu kako je on imao mnogo veće iskustvo na Balkanu od aktualnog predsjednika Donalda Trumpa.

Naravno, izborni program ne znači da bi se potencijalni američki predsjednik značajnije i angažirao u Bosni i Hercegovini. Za sada tu ulogu ima veleposlanik Eric Nelson, koji je iskoristio blog da uputi i određene poruke biračima u BiH uoči lokalnih izbora, najavljujući nastavak američke pomoći.

Očekuje se napredak

- Jedva čekamo dan kada će Bosna i Hercegovina prijeći iz faze u kojoj joj je pomoć potrebna u fazu oslanjanja na vlastite snage... Jednostavno rečeno, samoodrživost znači da BiH sama rješava svoje probleme bez smjernica ili financijske pomoći međunarodne zajednice - naveo je Nelson. Iako baš nije praksa da diplomatski predstavnici upućuju izravne poruke građanima zemlje domaćina uoči njihovih izbora, Nelson je naveo da Bosna i Hercegovina trpi i kada je riječ o slobodi izražavanja, slobodi udruživanja, vladavini prava i slično.

Najveći razlog za zabrinutost vidi u tome što “sve ukazuje na postojanje prijevara prilikom registracije birača za predstojeće općinske izbore, kao i na postojanje sistematskih nepravilnosti, kupnje glasova, pa čak i izbornog nasilja”.

Bh. lideri mogu postići napredak kada to žele, poručuje on, a kao pozitivan primjer navodi vraćanje osnovnoga demokratskog prava glasovanja u Mostaru i usvajanje Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina. - Trebate zahtijevati učinkovite lidere, transparentnost vlasti i odgovornost - ustvrdio je Nelson.

Za očekivati je slične poruke i drugih utjecajnih diplomata u BiH sljedećih dana. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.