Obveze za gas

BH-Gas je u skladu sa zaključkom Vlade FBiH izvršio uplatu sredstava

07.05.2021.
u 11:25

BH-Gas je u skladu sa zaključkom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izvršio uplatu sredstava na račun Energoinvesta i to za obveze za gas u ožujku, te za obveze po osnovu PDV-a čime je u potpunosti ispoštovan zaključak Vlade FBiH.

Kako naglašavaju, BH-Gas nije imao pravni osnov za izravno plaćanje obveza prema Energoinvestu i to su i naglašavali tvrdeći da nikakvog odbijanja plaćanja nije bilo niti namjere da se građani i privreda dovedu u ovu situaciju.

- Sva dešavanja su prouzročena nedostavljanjem ruske fakture Energoinvesta. Uporište za plaćanje obveze prema Energoinvestu je Zaključak Vlade FBiH kojim se nalaže uplata sredstava za gas i PDV-e prema Energoinvestu i BH-Gas je na bazi tog dokumenta izvršio zahtjev Vlade FBiH - dodaje se u saopćenju.

Napominju da je zaključak Vlade jasan te da su sve obveze za ožujak mjesec po osnovu transporta kroz Mađarsku i Srbiju plaćene avansno u veljači mjesecu 2021. godine, a uvoznička provizija koja nije dio zaključka Vlade FBiH bit će odmah plaćena nakon što Energoinvest dostavi zbirnu fakturu.

- Istovremeno, Energoinvest nije ništa poduzeo po osnovu ugovora sa "starog" pravca opskrbe, Beregovo-Zvornik, i te profakture i dalje ispostavljaju i FGSZ i Transportgas Srbija. Ovi ugovori su i dalje važeći - dodaju.

Podsjećaju i na obvezu Energoinvesta da te ugovore raskine uz suglasnost svih ugovornih strana, ali ne proizvodeći posljedice aktiviranja raskidne klauzule od 23 mil. USD.

- Na kraju, ako BH-Gas nije platio sve obveze po Zaključku kako se onda od jutros u 6 sati odvija redovna opskrba Federacije BiH prirodnim gasom - saopćeno je iz BH-Gasa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije