Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Još 180 milijuna eura za nove kilometre autoceste na koridoru Vc

12. rujna 2018. u 16:47 0 komentara 228 prikaza

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora, i Sue Barret, direktorica Odjela za transport Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), danas su u Sarajevu potpisali ugovor o 180 milijuna eura kredita.

Sredstva su namijenjena za izgradnju dvije dionice autoputa Poprikuše - Nemila dužine 5,1 kilometara i Mostar Jug - tunel Kvanj dužine 8,7 kilometara te tunela Ivan na koridoru 5C.

-Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što ponovno imam dobar razlog da s čelnicima EBRD-a potpišem sporazum koji će osigurati nove kilometre autoceste na koridoru Vc u BiH, naglasio je Bevanda i dodao:

-Zahvaljujem se Delegaciji Europske unije za ovaj značajan doprinos izgradnji autocesta, posebno sam zahvalan rukovodstvu i cijelom timu EBRD-a, ali i svima koji su sudjelovali u ovom procesu. Korisnicima kredita Autocestama Federacije želim da što prije završe tenderske procedure i uspješno okončaju radove na ovim dionicama autocesta kroz BiH.

Berret je istaknula da su sa zadovoljstvom potpisali ugovor o zajmu 180 milijuna eura BiH, te da će on omogućiti izgradnju tri nove dionice na koridoru 5C, čija je ukupna dužina 16 kilometara.

-Kredit će biti isplaćen u dvije tranše. Prva u vrijednosti 120 milijuna eura biće iskorištena za izgradnju tunela Ivan i dionice na sjeveru zemlje. Prva tranša će biti odmah na raspolaganju, a druga tranša od 60 milijuna eura biće stavljena na raspolaganje sljedeće godine i iskorištena za izgradnju dionice kod Mostara. EU je naš strateški partner u izgradnji koridora 5C i veoma smo zadovoljni što su iz fonda za Zapadni Balkan odobrena značajna grant sredstva za ovaj kredit, kazala je Barret.

Dodala je da će autoput unaprijediti povezanost BiH s europskim tržištima, što je ključno za budući razvoj zemlje.

-Aspekt zbog kojeg smo veoma sretni je to što će projekt omogućiti mladim ljudima educiranje na radnom mjestu tijekom faze izgradnje. Ovaj cilj će biti podržan tehničkom pomoći u iznosu malo većem od milijun eura, rekla je Barret.

Lars-Gunnar Wigermark, šef Delegacije EU u BiH, naglasio je da je iz europskih grantova već izdvojeno 100 milijuna eura. Uz nepovratna sredstva europskih poreskih obveznika koja su dodijeljena BiH, kao veoma važnu činjenicu izdvojio je podatak da i krediti koje daje EBRD imaju izuzetno povoljne kamatne stope, vjerojatno najniže na svjetskom tržištu.

-Prenosimo direktne poruke iz Brisela i ovim šaljemo jasan signal i BiH i zemljama Zapadnog Balkana da želimo da budete dio naših mreža povezivosti, naše infrastrukture i kompletne mreže EU, poručio je Wigemark.

Uvjeti kredita su povoljni, a rok otplate je 15 godina, uključujući četiri godine grace perioda na otplatu glavnice. Očekuje se da će kredit biti sufinanciran investicijskim grantom Europske unije u iznosu od 11,8 milijuna eura iz Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Grant bi trebao biti odobren u prosincu ove godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.