U župama diljem BiH počele svete mise zornice

Bdijmo nad svojim životom, riječima, mislima i djelima

28.11.2022.
u 11:48

Već u 5 i pol sati ovoga jutra naziralo se svjetlo u mnogim domovima. Počelo se događati nešto nesvakidašnje. Naime, paljenjem prve od četiriju svijeća u nedjelju smo ušli u vrijeme adventa ili došašća, priprave za Božić, najradosniji kršćanski blagdan, koji katolici slave 25. prosinca.

Žrtvovati se

Jutros su počele svete mise zornice koje, ovisno o župama, počinju u 5, 6, 7 ili 8 sati. Vjernicima su one posebno drage i na njih gledaju kao na jednu žrtvu, na odricanje od sna, a kako bi se još više osnažili putem vjere i molitve. O misama zornicama ranije je lijepo govorio fra Serđo Ćavar. - Ušli smo u milosno i svima drago vrijeme došašća, koje na osobit način označavaju svete mise zornice, koje su vrlo obljubljene u našem narodu, Bogu hvala. Mise zornice označavaju budnost nas kršćana.

U jučerašnjem evanđelju Isus kaže: "Bdijte, dakle, jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi." Mi smo pozvani bdjeti i biti pripremljeni za Isusov dolazak među nas. Mise zornice izražavaju taj naš stav, budno iščekivanje Isusova rođenja i onog konačnog dolaska na kraju vremena - naglasio je fra Serđo. Istaknuo je da nas prvo razdoblje došašća do 16. prosinca osobito priprema za konačni Božji dolazak. - Nastojmo bdjeti nad svojim životom, nad svojim riječima, mislima, djelima, biti pozorniji na Božje poticaje. Misa zornica nas pomalo podsjeća na drevna kršćanska vremena, osobito u galskoj i bizantskoj liturgiji, gdje se došašće smatralo jednom asketskom pripravom. Mi se odričemo sna kako bismo bili s Gospodinom u slavlju svete mise - naglasio je. Kazao je i kako u našem hrvatskom jeziku zornica potječe od latinskog naziva "rorate". - Ovaj latinski naziv dolazi od riječi ulazne misne pjesme "Rorate caeli desuper et nubes pluant justum" (Rosite nebesa odozgor i oblaci Pravednog daždite), koja preriče tekst starozavjetnog proroštva o spasenju. Taj tekst preriče starozavjetno proroštvo iz Knjige proroka Izaije. On je prorok kojeg ćemo svakodnevno slušati u došašću. On je taj prorok koji nas pripravlja na Mesijin dolazak - istaknuo je. Pretpostavlja se da su mise zornice nastale u 5. stoljeću, nakon Kalcedonskog sabora. Njima se htjelo počastiti Marijino bogomajčinstvo. Imale su snažno marijansko obilježje. U početku su slavljene samo u subote došašća, no s vremenom su se počele slaviti i radnima danima. U Europi, osobito u germanskim krajevima, običaj slavljenja misa zornica proširio se u 15. stoljeću. I dr. Tomislav Ivančić za života je napisao neke od najljepših tekstova vezanih uz ovo vrijeme i mise zornice.

Prihvatiti muke

- Crkva dovikuje čovječanstvu da se nada, Crkva želi pridignuti one koji su slomljena srca da ožive. Zora već sviće, dolazi dan i kraj tvojih muka. Ustani danas ranije, sjedni na rub kreveta i zavapi Bogu. Sjeti se da te On voli, to više što si patnik. Sjeti se da je Bog svemoguć, prihvati svoje muke i predaj ih u Njegove ruke. Doživjet ćeš kako prihvaćena patnja oslobađa od patnje kad je s Isusom. Nemoj očajavati. Dan se bliži - riječi su dr. Ivančića.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?