RECEPT

Banoffee pita – kremasta i brza pita bez pečenja daje zajamčen uspjeh i uživanje

coolinarika
22.10.2021.
u 20:40

Banoffee pita je kultna britanska slastica bez pečenja koja savršeno sljubljuje okuse banane i karamela, a dolazi od spoja riječi banane i toffee. Zajamčen je uspjeh i uživanje u kremastom desertu zamamnog okusa. Coolinarika prenosi recept blogerice Andreje Cukrov.

Sastojci

ZA PODLOGU:

225 g digestiv keksa

150 g maslaca, rastopljenog

ZA TOFFEE KREMU:

1 puding toffee

60 g smeđeg šećera

400 ml mlijeka

250 ml slatkog vrhnja

3 banane (ne prezrele), narezane na kolutiće

300 ml slatkog vrhnja

ribana tamna čokolada

1 – 2 karamele, nasjeckane

Priprema

Za podlogu:

1. Dno okruglog kalupa za pite (promjera 23 – 25 cm) obložite papirom za pečenje.

2. Digestiv kekse sameljite u fini prah. Dodajte im rastopljeni maslac i sve dobro izmiješajte kako bi se povezalo u kompaktnu smjesu.

Ovu smjesu prebacite u pripremljeni kalup za pite pa je prstima utisnite i rasporedite po cijelom kalupu. Pažljivo utisnite smjesu i u stjenku kalupa te sve zagladite stražnjom stranom žlice.

4. Odložite u zamrzivač na sat vremena kako bi se podloga dobro stisnula.

Za toffee kremu:

1. U zdjelici pomiješajte puding toffee, smeđi šećer i 50 ml mlijeka.

2. Preostalo mlijeko stavite kuhati nad umjerenu vatru. Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa mu dodajte mješavinu pudinga i šećera. Sve dobro izmiješajte pjenjačom.

3. Vratite na laganu vatru i kuhajte neprestano miješajući dok ne postane gusto. Kuhano prebacite u čistu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

4. Slatko vrhnje mikserom izradite u čvrsti šlag pa mu dodajte ohlađeni toffee puding.

5. Sve nastavite miješati dok se sastojci ne povežu u glatku i prozračnu kremu.

6. Ovu kremu rasporedite preko pripremljene podloge od keksa.

7. Na kremu složite banane narezane kolutiće, sve premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite naribanom tamnom čokoladom i komadićima karamele.

Ohladite i poslužite.

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?