Banoffee pita je kultna britanska slastica bez pečenja koja savršeno sljubljuje okuse banane i karamela, a dolazi od spoja riječi banane i toffee. Zajamčen je uspjeh i uživanje u kremastom desertu zamamnog okusa. Coolinarika prenosi recept blogerice Andreje Cukrov.
Sastojci
ZA PODLOGU:
225 g digestiv keksa
150 g maslaca, rastopljenog
ZA TOFFEE KREMU:
1 puding toffee
60 g smeđeg šećera
400 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
3 banane (ne prezrele), narezane na kolutiće
300 ml slatkog vrhnja
ribana tamna čokolada
1 – 2 karamele, nasjeckane
Priprema
Za podlogu:
1. Dno okruglog kalupa za pite (promjera 23 – 25 cm) obložite papirom za pečenje.
2. Digestiv kekse sameljite u fini prah. Dodajte im rastopljeni maslac i sve dobro izmiješajte kako bi se povezalo u kompaktnu smjesu.
Ovu smjesu prebacite u pripremljeni kalup za pite pa je prstima utisnite i rasporedite po cijelom kalupu. Pažljivo utisnite smjesu i u stjenku kalupa te sve zagladite stražnjom stranom žlice.
4. Odložite u zamrzivač na sat vremena kako bi se podloga dobro stisnula.
Za toffee kremu:
1. U zdjelici pomiješajte puding toffee, smeđi šećer i 50 ml mlijeka.
2. Preostalo mlijeko stavite kuhati nad umjerenu vatru. Kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre pa mu dodajte mješavinu pudinga i šećera. Sve dobro izmiješajte pjenjačom.
3. Vratite na laganu vatru i kuhajte neprestano miješajući dok ne postane gusto. Kuhano prebacite u čistu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
4. Slatko vrhnje mikserom izradite u čvrsti šlag pa mu dodajte ohlađeni toffee puding.
5. Sve nastavite miješati dok se sastojci ne povežu u glatku i prozračnu kremu.
6. Ovu kremu rasporedite preko pripremljene podloge od keksa.
7. Na kremu složite banane narezane kolutiće, sve premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite naribanom tamnom čokoladom i komadićima karamele.
Ohladite i poslužite.