Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Banjsko liječenje za osiguranike koji su preležali virus korona

18. listopada 2020. u 10:48 0 komentara 172 prikaza

Osiguranici koji su preležali infekciju virusa korona, poslije bolničkog liječenja, od studenoga imaju pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju u trajanju od 28 dana, a u slučaju potrebe i na obnovu banjskog liječenja.

Pomenuto pravo ostvaruje se na prijedlog liječnika pulmologa, pneumotfiziologa ili infektologa, priopćeno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja FZO RS-a.

Ova novina omogućena je izmjenom Pravilnika o pravu na produženu medicinsku rehabilitaciju, gdje je, između ostalih, uvrštena i ova dijagnoza, prvenstveno prateći aktualnu epidemiološku situaciju, a s ciljem da osiguranici nakon infekcije virusom korona imaju što kvalitetniju zdravstvenu njegu.

Fond je pored ove novine, izmjenom pomenutog pravilnika, proširio prava, odnosno povećao broj oboljenja za koje je sada moguće ostvariti pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju i to iz oblasti pulmološke i kardiovaskularne rehabilitacije, te lokomotornog sistema.

Novina je i da će od studenoga svi osiguranici nakon akutnog infarkta miokarda na prijedlog kardiologa, vaskularnog ili kardiohirurga, moći da ostvare pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju, dok su ranije ovo pravo imali samo osiguranici koji su ugradili stent ili imali neki drugi operativni zahvat na srcu.

Iz Fonda ističu da su izmjenom ovog pravilnika potvrdili nastojanje da najosjetljivijim kategorijama osiguranika, maksimalno pojednostave procedure prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, ali i da u kontinuitetu proširuje prava iz ove oblasti.

Tako je omogućeno da djeca do 15 godina, koja imaju indikacije za medicinsku rehabilitaciju, u izuzetnim situacijama mogu da ostvare pravo na rehabilitaciju više puta u toku godine i za to je potrebna samo uputnica obiteljskog liječnika, bez odlučivanja povjerenstava.

Fond je pojednostavio procedure i kada je u pitanju odobravanje produžetka medicinske rehabilitacije.

Ranije su osiguranici sami morali podnijeti zahtjev stručnom povjerenstvu da im se odobri veći broj dana, dok će od studenoga zdravstvena ustanova u kojoj se liječi osiguranik podnositi zahtjev za produžetak ovog vida liječenja.

"I ove izmjene potvrđuju naše opredjeljenje da u kontinuitetu i u skladu sa financijskim mogućnostima proširujemo prava iz zdravstvenog osiguranja, ali i pojednostavljujemo procedure", tvrde u Fondu.

Iz FZO podsjećaju kako su proteklih godina znatno unaprijedili ovaj segment zdravstvene zaštite, posebno kada je riječ o osiguranicima sa invaliditetom ili djeci do 15 godina.

Osim toga, tvrde u FZO, za mnoga oboljenja povećan je broj dana produžene medicinske rehabilitacije, a sve radi kontinuiranog poboljšanja kvaliteta liječenja osiguranika.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.