Karl Nehammer

Austrijski kancelar želi ogradu duž istočne granice EU sličnu onoj između Meksika i SAD-a

18.03.2023.
u 15:32

 

Austrijski kancelar Karl Nehammer želi ogradu na istočnoj granici EU sličnu onoj na granici SAD-a i Meksika. Nehammer je za današnje izdanje njemačkog tabloida Bild otkrio da šef austrijske savezne policije ovih dana pregleda ogradu u Sjedinjenim Državama. Nehammerove izjave već je osudila opozicija, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Nehamer je za Bild rekao da bi ograda "trebalo da bude veoma visoka i da ide duboko u zemlju, ali i da je treba strogo kontrolirati i s tehničke i kadrovske točke gledišta", jer je to jedini način da se zaustavi ilegalna migracija.

On je objasnio da će svoje znanje podijeliti sa drugim zemljama u EU, poput Bugarske. Prema njegovom mišljenju, strogo zaštićena vanjska granica EU je "neophodna za slobodni šengenski prostor i odbranu od terorizma".

Nehamer je već nekoliko puta pozivao na izgradnju ograda na spoljnim granicama EU, a u vezi s budućim samitom Europskog vijeća na ovu temu rekao je da je razvoj migracija dramatičan. Prema njegovim riječima, na Bliskom istoku ima nekoliko milijuna izbjeglica i migranata, a neki od njih su opet izgubili sve u nedavnom zemljotresu u Turskoj i Siriji.

Njegove izjave već su kritizirale opozicijske socijaldemokrate (SPÖ). Predstavnik za sigurnost SPÖ-a Reinhold Einwallner optužio je Nehammera i njegovu stranku ÖVP da se bave samo sloganima, a ne rješenjima. Prema mišljenju socijaldemokrata, promjena sistema azila na nivou EU je neophodna, ali prema Einwallneru, ÖVP bi to trebao blokirati.

Opozicijski ekstremno desni Slobodnjaci (FPÖ), međutim, pozvali su na strože mjere na austrijskim granicama. Lider FPÖ Herbert Kickl rekao je da kancelarka treba da prestane da prebacuje odgovornost na EU. Prema liberalima, potrebno je zamrznuti procedure azila, a Austrija mora postati "tvrđava", navodi APA.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?