Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Austrija protiv europskog plana pomoći od 750 milijardi eura za oporavak od pandemije

31. svibnja 2020. u 19:33 0 komentara 84 prikaza

Prema planu, koji moraju da odobre sve članice bloka, izvršna komisija EU bi pozajmljivala sa tržišta, zatim isplatila dvije trećine sredstava u grantovima, a ostatak u zajmovima da bi ublažila do sada neviđeni ekonomski pad koji se ove godine očekuje zbog blokade privrede.

Veći dio novca odlazi u Italiju i Španjolsku, koje su najgore pogođene epidemijom.

Ministar financija rekao je za ORF da je Austrija spremna da pregovara o amandmanima kako bi paket Europske komisije bio prihvatljiviji, ali je napomenuo da će u sadašnjem obliku to previše opterećivati austrijske poreske obveznike.

"Austrija neće ́pristati na ovaj paket zato jer bi teret koji bi podnijeli austrijski poreski obveznici bio jednostavno prevelik. Zato su nam potrebni novi razgovori, u kojima smo spremni da učestvujemo", objasnio je Blümel.

Austrija, jedna u grupi država koju čine Nizozemska, Švedska i Danska poznatim kao "štedljiva četvorka", ranije je paket nazvala polaznom tačkom za razgovore.

Međutim, Blümelovi današnji komentari ukazuju da bi bez promjena njegova zemlja odbacila nacrt.

Fond za oporavak dolazi uz dugoročni budžet EU za period od 2021. do 2027. godine za koji je Komisija predložila da bude 1,1 triliona evra i za koji je potrebna jednoglasna podrška svih država EU i Evropskog parlamenta.

"Prijedlog komisije, zajedno sa evropskim budžetom i fondom za obnovu, značio bi da bi Austrija trebalo da doprinese sa gotovo dva odsto svog BDP-a. Za nas je to neprihvatljivo", rekao je Blümel.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.