Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

APEL IZ DOMA ZDRAVLJA MOSTAR: Nećemo moći dugo izdržati!

16. srpnja 2020. u 15:10 0 komentara 587 prikaza
Foto: Facebook

Broj oboljelih od COVID-19, odnosno zaraženih koronavirusom u HN županiji i Mostaru ubrzano raste (samo prema posljednjim podacima u 24 sata u gradu na Neretvi je 15 novozaraženih), a mnogi od njih skrivaju simptome, upozorili su djelatnici Doma zdravlja Mostar na svojoj Facebook stranici. Iz Doma zdravlja Mostar uputili su otvoreno pismo u kojem su zamolili sve sugrađane da im pomognu, kako bi oni njima mogli pomoći i pružiti što bolju zdravstvenu njegu u jeku epidemije.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

"Obraćamo Vam se kako bismo Vas uputili u pravo stanje po pitanju SARS CoV-2 infekcije, popularno nazvane korona infekcije u gradu Mostaru. Broj inficiranih koronavirusom u gradu Mostaru je u konstantnom i značajnom porastu.

U periodu ožujak-svibanj 2020. godine imali smo zabilježenih 89 slučajeva zaraženih korona virusom na području grada Mostara. Sada, u zadnja tri tjedna imamo preko 120 potvrđenih slučajeva. Naravno, ni taj broj nije konačan i sigurno je da je realan broj zaraženih u gradu Mostaru znatno veći. Obolijevaju uglavnom osobe mlađe i srednje životne dobi. Kliničke slike oboljelih, bez obzira što su mlađe životne dobi variraju od blažih do teških simptoma, čak i sa teškim upalama pluća zbog kojih je potom potrebna hospitalizacija u COVID bolnicu i potporna terapija.

Sve je teže kontrolirati situaciju na terenu po pitanju korona infekcije iz više razloga: preveliki je porast broja oboljelih od COVID-19, istovremeno pružamo i sve ostale redovne usluge, nemamo suradnju sa pacijentima kakvu smo imali u tkz. prvom valu, ne poštuje se izrečena izolacija, pacijenti su pod pritiscima poslodavaca da kriju simptome ili svoj kontakt sa zaraženom osobom, istovremeno i pojedini radnici dolaze febrilni na posao i kriju od svojih nadređenih pojavu simptoma, u manjku smo po pitanju zaštitne opreme i medija za testiranje, uporno upozoravamo sve nadležne da se situacija komplicira ali zbog tromog sustava pomoć nam ne stiže kada nam je potrebna.

Nadali smo se da će u ovim ljetnim mjesecima zdravstveni i ekonomski sustav osjetiti olakšanje po pitanju korona infekcije. Međutim, ekonomski sustav se polako vraća na noge, ali zdravstveni tone sve dublje. Na jesen, zbog redovne pojave sezonske gripe i istovremenog obolijevanja korona infekcijom, sa ovako iscrpljenim zdravstvenim sustavom, nećemo moći dugo izdržati i bojimo se da nećemo imati kapacitete koji nam trebaju da Vam pružimo najbolju zdravstvenu uslugu.

Dom zdravlja Mostar u suradnji sa Stožerom grada Mostara moli Vas, naše sugrađane, da nam pomognete kako bismo mi Vama mogli pomoći. Molimo Vas, nastavite sa svojim redovitim aktivnostima, radite, privređujte za svoju obitelj i za društvo, ali čuvajte se.

Stavite tu masku, operite ruke poslije svake aktivnosti, udaljite se jedni od drugih u redovima dok čekate, družite se unutar svojih uskih krugova na otvorenom, ne dajte blizu svojim bakama djedovima i svojim bolesnim ukućanima, ne dajte da Vam ljeto upropasti bolest koju ste mogli spriječiti samo malim trudom i disciplinom, prijavite policiji osobu koja ne poštuje izolaciju, javite nam se ako dobijete simptome da Vam pomognemo kako ne bi napravili veću štetu nego što jest, zovnite jednu osobu za koju znate da je preboljela infekciju korona virusom pitajte kako joj je bilo preživjeti te simptome i ne bojte se ako postanete ipak zaraženi korona infekcijom - pomoći ćemo Vam. U konačnici prestanite negirati postojanje korona infekcije, pa zar su svi umrli od korona infekcije odglumili svoju smrt?

Samo malo sa Vaše strane, nama će pomoći puno'', navode u pismu uposlenici Doma zdravlja Mostar.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.