Anđeoska torta ili “Anđeoske suze” je desert koji oduševljava okusom, ali i izgledom. Posebnu pažnju privlače ‘zlatne’ kapljice koje nastaju od kondenzacije prilikom hlađenja.
Sastojci za koru:
140 g glatkog brašna
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
80 g maslaca
3 žlice šećera
Nadjev:
500 g svježeg sira
60 g šećera
3 žumanjka
1 žlica griza
100 g kiselog vrhnja
1 vanilin šećer
šlag
1 žumanjak
4 bjelanjka
100 g šećera u prahu
2 žlice mlake vode
Priprema:
Zamijesite sastojke za tijesto da postane glatko. Omotajte ga u foliju i ostavite u hladnjaku pola sata. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite kalup za tortu. Izrežite papir za kalup, malo veći krug od dna lima. Stavite na dno, piše Dnevno.hr.
Tijesto promijesite rukama i stavite na papir u sredinu te rukama vucite prema rubovima.
Pomiješajte sastojke za nadjev (može i multipraktik), izmiksajte do glatke smjese. Izlijte smjesu na tijesto, poravnajte i pecite oko 35 minuta.
Pet minuta prije kraja pečenja izmiksajte bjelanjak u čvrst snijeg, postupeno dodajte šećer i 2 žlice vode. Napravite čvrst snijeg. Rasporedite snijeg i poravnajte te pecite točno 12 minuta.
Snijeg mora dobiti svijetlokremastu boju.
Tortu ostavite da se rashladi pa je poslije stavite u hladnjak. Tijekom hlađenja na površini će se stvoriti kapljice poput suza, tada je sve spremno za posluživanje i konzumaciju!