Samantha Power još jedna u nizu visokih dužnosnika SAD-a koji su fokusirani na BiH

Amerikanci pokazuju sve veće zanimanje za BiH

22.01.2022.
u 12:37

U fokusu drugog dana posjeta administratorice Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanthe Power Bosni i Hercegovini bili su politika i turizam. Visoka američka dužnosnica je na Trebeviću iznad Sarajeva predstavila zajednički projekt čiji je cilj promocija cijele BiH.

Potpora BiH

- BiH je promijenila tijek mog života i moje karijere. Ne sjećam se ove zemlje kao jednog važnog mjesta, nego i kao izuzetno lijepog mjesta - rekla je, osvrćući se i promatrajući Trebević te govoreći kako se nada da će bh. planinu uskoro posjetiti veliki broj turista. Prisjetila se da je 1993. godine stigla u Sarajevo kao mlada novinarka, kao i da je već tada osjećaj ponosa koji je vladao za vrijeme Olimpijade postao, kako kaže, gorki separatizam. USAID je i do sada podržavao razvoj turizma u BiH pa je ova nova suradnja s dva resorna entitetska ministarstva logična i očekivana.

Boravak administratorice u BiH potvrđuje čvrstu opredijeljenost SAD-a izgradnji demokratske, inkluzivne i prosperitetne budućnosti građana BiH, objavila je njezina glasnogovornica Rebecca Chalif.

- Administratorica je naglasila da takva budućnost ovisi o zajedničkim snagama političkih čelnika i građana na izgradnji i jačanju institucija koje su temelj istinske demokracije - ustvrdila je Chalif.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, na sastanku članova ovog tijela sa Samanthom Power razgovarano je o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i bilateralnim odnosima i suradnji Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Vladi Sjedinjenih Američkih Država za kontinuiranu potporu i pomoć na reformskom putu Bosne i Hercegovine. Pozdravili su brojne projekte koje Vlada SAD-a implementira preko USAID-a kako bi pružila pomoć svim razinama vlasti u BiH.

Administratorica Power je naglasila snažnu posvećenost i potporu Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini u suprotstavljanju korupciji, unaprjeđenju demokratskih reformi i vladavine prava te stvaranju novih ekonomskih prilika za građane BiH. Ponovila je partnersku ulogu SAD-a i nastavak dugogodišnje suradnje u izgradnji prosperitetne budućnosti u funkcionalnoj Bosni i Hercegovini, priopćeno je. Nakon sastanka Samanthe Power s članovima Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da entitet Republika Srpska nastavlja slijediti zaključke Narodne skupštine RS-a, da će se o sudjelovanju u državnim institucijama razgovarati s oporbom. Dodik je kazao da je zahvalan USAID-u za pomoć koja je do sada pružena i da mu je drago da može primijetiti da nije pravljena razlika u planovima između RS-a i Federacije BiH te je dodao da ostaje posvećen suradnji s USAID-om. Ipak, i ovaj put je kritizirao američku politiku u BiH kao jednostranu.

Dodik se odbio fotografirati

- Ovdje je osnovno pitanje, to nije rečeno na sastanku, ona je definitivno govorila o tome kako sankcije prema drugim osobama i prema meni imaju odgođeno djelovanje, navodno dok se promijene stavovi i ponašanje. Znači kad ih poslušam, prestat ću biti koruptivan. To je neozbiljno - rekao je Dodik, dodajući kako ima informacije da službenici američkog Veleposlanstva "rovare po Tužiteljstvu i traže podizanje optužnice".

Zanimljivo je da se Dodik uoči početka susreta rukovao, ali i odbio zajedničko fotografiranje s Power i veleposlanikom SAD-a, Ericom Nelsonom, što su zabilježile i medijske kamere.

Samanta Power je, bez dvojbe, vrlo utjecajna predstavnica američke administracije, ali i tek jedna od važnih osoba iz Washingtona koja posjećuje BiH u zadnje vrijeme. Zamjenik pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja i ujedno posebni izaslanik državnog tajnika SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar više puta je u proteklih nekoliko mjeseci dolazio u BiH. Njegov novi dolazak ponovno se očekuje, baš kao i još jedan u nizu posjeta posebnog izaslanika SAD-a za izbornu reformi u BiH Matthewa Palmera. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije