SAVJETI STRUČNJAKA

Ako želite živjeti dulje, trebali biste u danu pojesti 5 porcija ovih namirnica

shutterstock
10.06.2021.
u 21:54

Trebalo bi jesti više zelenog lisnatog povrća, brokule i karfiol, hranu bogatu beta karotenom, citrusno voće – puno antioksidanta koji imaju jako dobar utjecaj na zdravlje.

Sigurno znate koliko je važno jesti voće i povrće, ali nalaze li se te namirnice često na vašem tanjuru?

Samo jedna od 10 odraslih osoba jede preporučenu količinu ovih namirnica u danu, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Greška je velika jer nova istraživanja kažu kako je potrebno 5 porcija ovakvih namirnica na dan – ako želite biti zdravi i živjeti dulje.

Za potrebe studije znanstvenici su proučavali više od 100 000 odraslih osoba koje nisu imale povijest kardiovaskularnih bolesti, karcinoma ili dijabetesa te su koristili upitnik pripremljen za njih svakih par godina skoro 3 desetljeća. Analizirali su i podatke 24 prethodne studije. Ispostavilo se da sudionici koju su jeli 5 porcija voća i povrća u danu imaju i 13 posto manje šanse od prerane smrti, 12 posto manje šanse za razvoj bolesti srca i 10 posto manje šanse da će umrijeti zbog nekog karcinoma, piše Ordinacija.hr

Trebalo bi jesti više zelenog lisnatog povrća, brokule i karfiol, hranu bogatu beta karotenom, citrusno voće – puno antioksidanta koji imaju jako dobar utjecaj na zdravlje.

“Vitamine, minerale, vlakna, tekućinu i antioksidante koje unosimo tim namirnicama će okrijepiti tijelo i dati mu potrebnu energiju. Oni koji konzumiraju više ovakvih namirnica jedu zdravo ali i svoje zdravlje štitite dugoročno“, izjavio je dr. Angel Plannells, glasnogovornik Akademije za nutricionizam. Napominje da se trebaju jesti i različite vrste voća i povrća jer ćete tako unijeti različite minerale i vitamine.

KAKO USTVARI IZGLEDA PORCIJA VOĆA I POVRĆA?

Američka udruga za srce (AHA) preporuka 4 porcije voća i 5 porcija povrća u danu – skoro pola više od prethodne studije. Veličina porcije može varirati, ali bi otprilike trebala sadržavati 75 grama svježeg voća, 80 grama povrća.

Neke od tih mjera uključuju:

1 manju jabuku, krušku, naranču, breskvu, bananu ili nektarinu

Pola avokada ili manga

16 grozdova grožđa

Tanka kriška dinje

4 velike jagode

5 do 8 malih glavica brokule

Pola tikvice

Jedna mrkva

80 g svježe salate, kelja, špinata…

KAKO JESTI VIŠE VOĆA I POVRĆA

Prvo odredite koliko već jedete, a kad imate i cilj, malenim koracima krenite do njega. Ako planski radite obroke, veće su šanse da ćete i uspjeti. Pripremite salatu, voće ili povrće unaprijed i spremite u hladnjak tako da ga uvijek imate pri ruci spremnog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?