"BALKAN TRIGGER 2"

Akcija u BiH i regiji: Oduzeto 320 komada oružja i 19.000 komada streljiva

ilustracija
28.04.2017.
u 13:13

U BiH je pronađeno i oduzeto 16 komada vatrenog oružja, 24 ručne bombe, jedan tromblon, zatim 2.804 komada streljiva, marihuana i kokain.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH objavila je danas da je tijekom značajne međunarodne operativne akcije kodnog naziva "Balkan Trigger 2", provedene u BiH i regiji od 6. do 8. travnja 2017. godine, oduzeto 320 komada vatrenog oružja 19.000 komada streljva i 50 različitih oblika eksplozivnih sredstava.

Kako je kazao pomoćnik direktora Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Samir Kavazović, akcija je provedena na području BiH, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, piše Klix.ba. U njoj su sudjelovale 23 zemlje Europske unije i Zapadnog Balkana pod pokroviteljstvom Generalnog tajkništva Interpola. U njoj je angažirano 7.850 policijskih službenika s ciljem borbe protiv neovlaštenog prometa i trgovine oružjem, kao i drugih oblika organiziranog kriminala, uključujući terorizam i droge.

Regionalni koordinacijski centri su se nalazili u Skopju, Minsku i Pragu, a glavni centar bio je u Lyonu, sjedištu Interpola.

Šef odsjeka NCB Interpola Sarajevo Branislav Pavlović kazao je danas novinarima u sjedištu Direkcije da je tijekom 48 sati, koliko je akcija trajala, uz 320 komada oduzetog vatrenog oružja, uključujući ručne bacače i automatsko oružje, oduzeto i više od 19.000 komada streljiva, više od 50 različitih oblika eksplozivnih sredstava te da je pronađena značajna količina opojne droge, prvenstveno marihuane, ali i 350 kg sjemena maka.

Na terenu je izvedeno 470 planskih operacija, provjereno više od 170.000 osoba, više od 40.000 vozila i 2.300 pošiljki u cilju pronalaska predmeta koji potiču iz krivičnih djela.

Što se tiče BiH, u našoj zemlji je pronađeno i oduzeto 16 komada vatrenog oružja, 24 ručne bombe, jedan tromblon, zatim 2.804 komada streljiva, marihuana i kokain.

"Važno je naglasiti da su na razini BiH realizirane ili započete 42 operacije, a rezultati koje je ostvarila BiH su nešto bolji nego u akciji 'Trigger 1'. Posebno moram istaknuti da su najbolje rezultate i visok stupanj profesionalizma iskazali MUP RS, policija Brčko Distrikta, Granična policija, MUP TŽ i MUP ZDŽ, kojima je koordinirala Federalna uprava policije", kazao je Pavlović.

Ova akcija je nastavak akcije "Balkan Trigger 1" iz travnja prošle godine, a ideja je potekla iz centra Interpola Sarajevo u suradnji s Interpolom u regiji.

"Nakon te ideje iskazana je zainteresiranost većeg broja zemalja da se uključe, tako da su u ovoj akciji sudjelovale 23 zemlje i postignuti su daleko veći rezultati", dodao je Pavlović.

Kada je riječ o predoperativnoj fazi, posebno je pohvalio kolege iz Brčko distrikta koje su pronašle veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava te otkrio da je u drugim zemljama pronađeno oružje porijeklom iz BiH.

U svim zemljama sudionicama akcije uhićeno je 147 osoba, ali je dio njih nakon operativne obrade pušten. U BiH je 9 osoba uhićeno, od kojih su neki po međunarodnim tjeralicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije