susret s Borrellom

2021. bi mogla biti godina reformi u kojoj bi BiH mogla ispuniti uvjete za status kandidata

21.11.2020.
u 15:39

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) susreli su se danas sa potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom, koji u posjetu našoj zemlji boravi povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

U otvorenom i iskrenom razgovoru, u kojem su sudjelovali predsjedatelj Zastupničkog doma Nebojša Radmanović, predsjedatelj Doma naroda Nikola Špirić, zamjenici predsjedatelja Doma naroda Bakir Izetbegović i Dragan Čović, zamjenik predsjedtelja Zastupničkog doma Denis Zvizdić i, u ime zamjenice predsjedateljice Zastupničkog doma Borjane Krišto, zastupnica Darijana Filipović, iznesena su različita viđenja aktualnog političkog trenutka u Bosni i Hercegovini, ali i naglašen zajednički stav o potrebi ubrzanja europskog puta BiH i dobivanja statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

Naglašavajući kako je Daytonski mirovni sporazum okončao tragični ratni sukob i osigurao mir i stabilnost, Borrell je naglasio da jasna europska perspektiva BiH i proces europskih integracija predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja povjerenja u našoj zemlji.

Potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku pozdravio je postizanje sporazuma kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, kao i usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će omogućiti uspostavljanje bliske suradnje između PSBiH i Europskog parlamenta.

Ohrabrujući članove rukovodstva PSBiH da nastave započete reforme, posebno donošenje zakona o VSTV-u BiH, sukobu interesa i javnim nabavkama, Borrell je poručio da će EU pružiti punu podršku BiH, ali da dinamika europskog puta BiH i dobivanje kandidatskog statusa u najvećoj mjeri ovisi od opredjeljenja domaćih lidera da u značajnoj mjeri realizuju reforme i prioritete iz Mišljenja Europske komisije.

Zahvaljujući se Borrellu na posjetu i iskazanoj podršci BiH na njenom europskom putu, članovi rukovodstva PSBiH istaknuli su opredijeljenost da zajednički rade na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Najviši dužnosnici PSBiH iznijeli su stav da bi 2021. godina, kao godina u kojoj nema izbora, mogla biti godina reformi, kao i godina u kojoj bi BiH mogla ispuniti uvjete za dobivanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU, što bi, kako je rečeno, trajno i nepovratno trasiralo europski put naše zemlje i predstavljalo najsnažniju moguću podršku svim proeuropskim snagama i politikama u Bosni i Hercegovini.

Sastanku članova kolegija oba doma PSBiH sa potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Borrellom nazočio je i šef Delegacije i posebni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?