poticanje razvoja malog gospodarstva

200.000 KM za poticanje malih tvrtki

01.11.2018.
u 10:50

S 200.000 tisuća KM Vlada Zapadnohercegovačke županije ove godine potiče razvoj malog gospodarstva na svome području. Naime, na jučerašnjoj sjednici Vlade ZHŽ-a u Širokom Brijegu, na prijedlog ministra gospodarstva Darija Sesara, usvojena je odluka o donošenju programa utroška sredstava za poticanje razvoja malog gospodarstva ZH županije za 2018. godinu.

Nova proizvodnja

Poticajna sredstva u navedenom iznosu financirat će se iz proračuna ZHŽ-a za 2018., dok se u idućoj godini taj iznos planira znatno povećati. Kako je zaključeno na posljednjoj sjednici, Vlada ZHŽ-a želi u okviru svojih mogućnosti pružiti financijsku potporu subjektima malog gospodarstva subvencijom dijela kamata na poslovno-komercijalne kredite ostvarene na temelju projekata i programa koji omogućuju pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanja usluga, očuvanje postojećeg broja subjekata malog gospodarstva, kao i održavanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta. Prema riječima ministra gospodarstva ZHŽ-a Darija Sesara, ovim programom bit će osigurana bespovratna poticajna sredstva za subvencioniranje dijela obračunatih troškova kamate po kreditima u komercijalnim bankama za nabavu osnovnih sredstava, opreme ili za kupnju, izgradnju, proširenje i uređenje poslovnih objekata, osiguranje redovitog poslovanja i financiranje investicija za rast i razvoj. Kako je navedeno na sjednici Vlade, korisnici ovog programa poticaja su subjekti malog gospodarstva definirani po Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva te registrirani sukladno odredbama Zakona o gospodarskim društvima i Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima FBiH. Važno je naglasiti da, kako bi ostvarili ove poticaje, obrti moraju biti u većinski privatnom vlasništvu sa sjedištem na području ZHŽ-a i ne smiju imati nepodmirenih obveza prema ZHŽ-u, kao ni na ime javnih davanja koja prati Porezna uprava. Također, svi obrti koji se žele prijaviti moraju imati minimalno jednu zaposlenu osobu na neodređeno vrijeme. - Od 1200 pravnih subjekata, koliko ih posluje u ZHŽ-u, većina ih spada u kategoriju malog i srednjeg poduzetništva, a statistički podaci u prethodne četiri godine govore nam o stalnom porastu prihoda, dobiti i broja zaposlenih u gospodarstvu ZHŽ-a - kaže Sesar.

Planovi za budućnost

Dodaje kako je želja Ministarstva koje vodi, kao i cijele Vlade ZHŽ-a, iskoristiti sva raspoloživa sredstva, materijalna i financijska, kako bi se ovaj trend nastavio. - Ministarstvo koje vodim i ubuduće će ulagati maksimalne napore kako bismo stvarali nova radna mjesta i bolje uvjete poslovanja s tendencijom nastavka kontinuiranog rasta i razvoja. Ova poticajna mjera jedna je u nizu koje naše Ministarstvo provodi, a u budućem vremenu imat ćemo još kvalitetnije i izraženije načine poticanja razvoja gospodarstva u našoj županiji - ističe Sesar. Naglašava kako javna uprava i gospodarstvo moraju uložiti dodatne napore kako bi sinergijskim djelovanjem stvarali bolje i kvalitetnije uvjete života, a ova odluka je jedan od koraka. Inače, postupak dodjele sredstava provodit će se na temelju javnog poziva, koji će biti dostupan na web-stranici Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije