dobitnice Večernjakova pečata

Ujedinjene u činjenju dobra nastavljaju humanu misiju

30.05.2019.
u 18:30

Večernjakov pečat za međureligijski dijalog novi je vjetar u leđa časnoj sestri i muallimi. Dobile su čestitke iz cijeloga svijeta

Časna sestra Blanka Jeličić i muallima Šejla Mujić-Kevrić dobitnice su Večernjakova pečata za međureligijski dijalog. Časna i muallima, ujedinjene u činjenju dobra, osobe su kojima se Bosna i Hercegovina može ponositi i čiji bi put svaki čovjek trebao slijediti. Njih dvije rade u Livnu, a zanimljivo je da ni jedna ni druga tamo nisu rođene niti otamo imaju korijene, nego su došle raditi humanitarne projekte u Livno, a i to je posebno za naglasiti. U vremenu kad je Livno bilo rasadnik ljudskih gromada u gospodarstvu, sportu ili nekim drugim oblastima, uistinu je predivno pronaći kao primjer osobe koje su odlučile tu doći i činiti dobro. Cijela Hercegbosanska županija njima se ponosi. Prije nekoliko godina svoj zajednički humani put, koji grade praktički cijelog života, počele su kupnjom perilice rublja jednoj mladoj majci s četvero djece. Majka je nazvala sestru Blanku. - Ja sam došla do broja muallime Šejle, nazvala sam je i pitala je li moguće da zajednički pribavimo što je potrebno. Ona je odmah kliknula i rekla “da”. Tako smo počele - prisjetila se sestra Blanka. Onda je bila akcija za teško oboljelu djevojku iz Livna koja je bila košarkašica. Pekle su palačinke, pravile kolače i to zrno zajedništva pretvorilo ih je u prepoznatljivi simbol dobrote u Livnu i ostatku ove županije.

Pomoć svima u nevolji

Šejla Mujić-Kevrić o tim zajedničkim misijama koje su ih spojile rekla je svojedobno: - Taj zajednički međureligijski rad, kada vam netko ponudi određeni zadatak koji trebate zajedno obaviti... Tek tada sam osjetila slast nečeg što radite s nekim tko nije vaše vjere, a s kim dijelite zajedničke ciljeve, a to je da se nekome u nečemu pomogne i to sam uistinu osjetila sa svojom prijateljicom, sestrom Blankom - kazala je muallima Šejla. Razgranale su cijelu mrežu mira, međusobne pomoći, tolerancije.

- Kako kaže sveta Majka Terezija: “Sve nas je ista Božja ruka stvorila”. I to je meni dovoljno, sasvim dovoljno da mi možemo zajedno djelovati za brata čovjeka. Svi smo ljudi, Božja djeca - riječi su sestre Blanke. Puno toga zajedničkog imaju dvije humanitarke, a to im je pomoglo da zajedno kreću u humanitarne misije i realiziraju ih uspješno. Za njih podjela u društvu po bilo kakvoj osnovi nema, tako da su uz katolike i muslimane, potpomagali i pravoslavce i sve druge ljude iz različitih vjerskih skupina kojima je trebala pomoć, potrebitima, siromašnima, bolesnima...

- Kada mi je teško i kada mi je baš potrebna pomoć, muallima Šejla i sestra Blanka uvijek su tu. Kada god zatražim, pomognu mi, nisu me još odbile ni u čemu. To mi baš puno znači, posebno zbog moje djece. Svi smo mi ljudi, a jedan je Bog. Lijepo mi je vidjeti da se slažu Bošnjaci i Hrvati - kazala je Munira Krlegić iz Livna. Blaženka Budić za njih također ima riječi hvale. Njezinih dvoje djece oboljelo je od multiple skleroze, suprug joj je umro, a zbog stresa kćeri Ani bolest se ubrzo razvila. Ana je nekad bila sjajna sportašica koju su od diplome iz kriminalistike dijelila samo tri ispita.

Nažalost, priča se okrenula u tužnom smjeru. Ali i to je spojilo dvije osobe koje žive vjeru da pomognu Ani i njezinoj obitelji. Njihova dobra djela dulje vrijeme je pratio i nagradio Večernjakov pečat, a muallima Šejla Mujić-Kevrić otkrila nam je dojmove o uspjehu u Mostaru. - Prije svega, želim najsrdačnije i najtoplije zahvaliti uredništvu na nominaciji, a onda i na priznanju koje smo dobile, odnosno na Vecernjakovu pečatu. Najiskrenije, nismo očekivale ni jedno ni drugo. Ali, Bogu hvala, koji nastoji našom pričom probuditi dobro u ljudima, pa se ona vrlo brzo proširila zemljom, a i svijetom. Dobro se ne može sakriti, uvijek će naći klicu da izađe na površinu, ma koliko zlo bilo snažno i mračno. I to je dokaz kako smo svi mi prirodno naklonjeni dobru, svjetlu, pozitivnom u odnosu na negativno, samo počesto izaberemo pogrešne porive u nama samima. Večernjakov pečat je ogromno priznanje, nešto o čemu se može sanjati. A mi smo ga, eto, dobile. Nevjerojatno! Još uvijek ponekad pomislim da je sve to bio san, jedan lijep san, ali hvala Bogu da je ipak java - ističe muallima Šejla.

Plemenit posao

I ona i sestra Blanka bez pogovora rade zajedno za dobrobit drugih.

- Blanka i ja uistinu živimo jednu realnu priču. Dobre smo prijateljice, po prirodi aktivne i željne promjene u zajednici pa nam nije teško usuglasiti se i bez pogovora zajedno raditi. To ćemo i nastaviti, ako Bog da, a priznanje koje smo dobile još nam je jači vjetar u leđa da intenziviramo zajedničke projekte. Mnogo ljudi nam je čestitalo na priznanju, kako iz zemlje, svijeta tako iz naše lokalne zajednice. Svi su iskreni, sretni zbog nas, dajemo im razloga da vjeruju kako možemo svi živjeti zajedno, pomagati si, bez vlastitih interesa. A ako smo uspjele razbiti predrasude barem u 20 osoba, naša misija je uspješna. Naša priča je imala rezultat i on je više nego pozitivan. Još jednom, od srca hvala uredništvu Večernjeg lista koji su prepoznali važnost naše priče, promovirali je, a onda joj odali i najveće priznanje - Večernjakov pečat.

Pokazali ste našem građanstvu da radite plemenit posao, da vam je stalo do čovjeka. Do običnog čovjeka! Neka je dragi Bog s vama u miru - istaknula je muallima Šejla u svojoj zahvali. Sestra Blanka nam se javila iz Zagreba. Uskoro će opet u svoje Livno, u novu humanitarnu misiju, a telefonski nam je prokomentirala cijeli događaj.

- Što reći o Večernjakovu pečatu nego lijep, veličanstven događaj koji je uspio okupiti različite i različito, a opet isto i iste, one s ljudskim vrijednostima i kvalitetama. Što zaželjeti nego - neka živi i neka potraje Večernjakov pečat koji će potvrditi i potvrđivati ono najvrjednije u ljudima, a to je ljubav za brata čovjeka u potrebi. To je misija svih nas - istaknula je sestra Blanka. Istinske humanitarke nastavljaju sa zajedničkim radom, na radost svih.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije