Slogan “Pečat za mir” obilježit će i djelo od bronce izliveno u poseban kalup

Skulptura maslinove grančice naći će se u rukama pobjednika na Pečatu

16.05.2023.
u 10:04

U tijeku su posljednje pripreme za 22. Večernjakov pečat. Vrijedna skulptura maslinove grančice, simbola mira i pomirenja među ljudima, i ove će godine završiti u rukama pobjednika. Stjepan Stipe Skoko, jedan od naših najplodonosnijih kipara i bivši dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, autor je skulpture. Prošle godine ju je radio za ovu manifestaciju pod motom “Pečat za mir”, a i ove godine pripala mu je ta čast.

Dublja dimenzija skulpture

Prošle godine Skoko je bio oduševljen nakon što je odlučeno da će njegova skulptura maslinove grančice biti nagrada na Večernjakovu pečatu. - Ideja je da se ova skulptura kao znak mira daje posebnim i zaslužnim osobama koje su ostavile neki trag u svome djelovanju i mogla bi se zaista dobro iskoristiti u diplomaciji kao simbol pomirenja i suradnje. Vi s Večernjakovim pečatom dalje preuzimate tu priču jer nagradu dodjeljujete odabranima i drago mi je zbog toga. Naravno, kad sam je radio, nisam tada razmišljao o Večernjakovu pečatu, ali ova manifestacija može proširiti tu priču i uvesti je u sferu svjetske diplomacije. Večernji list će uručiti priznanje u obliku maslinove grančice odabranima, osobama koje su nositelji mira te zato, naglašavam, za mene je dodjela priznanja u obliku maslinove grančice nositeljima mira svjetski diplomatski potez - istaknuo je još lani Skoko, koji je ujedno autor i prvog Večernjakova pečata. I ove će godine biti dodijeljeno dvadesetak Pečata. Što se tiče nastajanja nagrade, bronca se najprije izlije u poseban kalup, u kojem ostaje sve do trenutka hlađenja, nakon čega se kao iz ljuske jajeta izlegne umjetnički rad. Cijeli proces izrade skulpture maslinove grančice odvija se u ljevaonici za obradu metala i radionici za obradu stakla na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. - Ona je nama, umjetnicima, bila prijeko potrebna kako bismo mogli svoje radove izlijevati ovdje u Hercegovini, a ne, primjerice, odlaziti svako malo u Zagreb. To nam je svih ovih godina stvaralo velike probleme jer je nezgodno stalno putovati preko granice i tražiti posebne dozvole za radove, a uz to, iziskivalo je i velike troškove - kazao je svojedobno. A u čije će ruke otići vrijedne skulpture? Ocjenjivački sud svakodnevno se sastaje, a u redakciju Večernjaka stižu pisma u kojima se daje glas svom favoritu, zatim pregršt mailova, poruka na društvenim mrežama... Jasno je da je Večernjakov pečat i ove godine okupio publiku i da se već sada može potpisati da će ga putem državnih televizija BHRT-a i HRT-a, zatim komercijalnih televizija, radijskih postaja i portala pratiti milijunski auditorij. Jer ovaj je događaj jedinstven u svjetskim okvirima. Izbori uglavnom zahvaćaju jednu društvenu oblast kojom se bave, međutim, Večernjakov je pečat od početka ovog milenija iskoračio i zahvatio mnogo širi obujam, a samim time postojala je i potreba svakodnevnog rada, tako da manifestacija danas i nastaje praktički godinu dana te nakon završetka jednog izdanja počinju pripreme za drugo. Večernjakov pečat ulazi u finalnu fazu.

Emisije prije finala

Još je deset dana do finala, a održat će se i još jedna emisija koja će nas uvesti u sam događaj proglašenja pobjednika. “Bila je to 2022.” emisija je koja prethodi finalu i u kojoj Dževdet Tuzlić donosi dojmove prije finala te predstavlja kandidate. Prije toga ljudi iz organizacije Pečata gostovali su u emisiji “Ususret Večernjakovu pečatu”, a novina je bila 3D predstavljanje nominiranih. Među 150 osoba traži se Osoba godine u BiH te pobjednici u kategorijama. Uzbuđenje raste.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije