Događaj godine

Samozatajni su i čine dobro, a prepoznao ih je Večernjakov pečat

10.05.2019.
u 08:00

Večernjakov pečat 18. put pomaže premostiti barijere u društvu, sagraditi mostove, potaknuti druge da sagledaju širu sliku ove zemlje i ovih ljudi

Istraživački rad pronalaska i nominacije 150 kandidata za Osobu godine tema je u čitavoj BiH, ali i u cijelom svijetu, s obzirom na to da su nominirani koji danas žive i rade u prekooceanskim zemljama razglasili svoju nominaciju i istaknuli ponos što su se našli na ovako prestižnom izboru koji na pravi način cijeni izvrsnost. Međutim, i izvan njih 150 živi kandidat za Osobu godine. Možda upravo sada čita Večernji list i svjestan je da je čarobnjak jer u ovako složenoj i neuređenoj državi preživjeti svakog dana s minimalnom plaćom i minimalnom mirovinom uistinu mogu samo nevjerojatni ljudi. Stoga je i kandidatura običnog malog čovjeka, koja je posljednjih dana potaknula priču tko je pak on i krije li se u pozadini neko ime koje će se tek pojaviti u javnosti, sama od sebe zanimljiva.

Bliži se finale

Do samog finala ostalo je još 12 dana. Među ovih 150 kandidata nalazi se i Osoba godine, a, uz glavnu nagradu, bit će dodijeljeno još 15 nagrada za gospodarstvo, politiku, religiju, sport, kulturu, znanost...

Svaki izbor u bilo kojoj oblasti života jako je osjetljiva stvar jer podliježe ukusu javnosti i uvijek će biti pitanja zbog čega ovaj, a zašto ne onaj. Mi smo se svih ovih godina trudili zadovoljiti različite ukuse i voditi računa o posebnosti BiH. Ipak, ovaj izbor razlikuje se od ostalih jer obuhvaća ljude iz gotovo svih područja života. I to ne samo javnog već i onog koji se odvija daleko od medijske pozornosti, koji vode “obični” ljudi. Zato su i oni tu, rame uz rame s poznatim filmskim i glazbenim zvijezdama, ljudima iz svijeta politike, sporta, gospodarstva, znanosti... Kategorija “Ponos BiH” sazdana je od imena koje slabo poznaju i u njihovim općinama i gradovima jer su samozatajni i čine dobro ljudima a da se time ne hvale na sva zvona. Oni su raspoređeni u tri potkategorije: za humanost, pothvat i uspjeh godine. Čine dobro u sjeni i odnosom prema drugima i svojim pozitivnim djelima zaslužuju svakodnevna priznanja te su pravi primjer svima nama kad je u pitanju činjenje dobra. Večernjakov pečat zaslužan je što se njihova imena i prezimena barem u nekoliko tjedana stalno pojavljuju u javnosti iako su se istaknuli osobitom hrabrošću, junaštvom, dobrotom, humanošću, poštenjem, plemenitošću, požrtvovnošću i nesebičnom pomoći drugima zaslužujući da njihova lica svakodnevno gledamo na plakatima. Učinili su velika djela zato što su smatrali da je smisao njihova života činiti dobro. A neki od njih su u humanoj misiji dali svoj život. Zato su ova kategorija i manifestacija toliko široke jer će javnost ponešto o njima čuti i nešto naučiti.

Rušimo zidove

Izbor kandidata osjetljiv je proces jer smo svjesni unutarnjih posebnosti BiH u kojoj se sve gleda pod povećalom i kroz regionalnu, spolnu, nacionalnu, zemljopisnu, religijsku i svaku drugu zastupljenost. Nažalost, još uvijek, htjeli to priznati ili ne, u BiH imamo tri nevidljivim zidovima odvojene javnosti te se između sebe jako malo poznajemo. Pečat nam pomaže premostiti te barijere, sagraditi mostove, potaknuti ljude da sagledaju širu sliku ove zemlje i ljudi ovdje. Ova manifestacija o svemu vodi računa. O izboru Osobe godine odlučit će stručni ocjenjivački sud Večernjeg lista BiH, a veliki orijentir su čitatelji koji preko kupona daju glas za svoje favorite. Također, kuponi ulaze i u nagradnu igru, a Večernjakov pečat do sada je darivao svoje pratitelje putovanjima, mobitelima, poklon-paketima, knjigama... Naravno, Večernjakov pečat kao najrelevantniji izbor, sam po sebi jedinstven u svijetu, ne čine samo nominirani. Pečat se nametnuo kao vrlo važan društveni događaj koji odiše glamurom, vrhunskom scenom i izvođačima koji jamče spektakl. I brojni visoki uzvanici iz Europe i svijeta su sastavni dio ove manifestacije, pa čak i onaj crveni tepih na kojemu se ulazi u hercegovački “hram” kulture - Kosaču. Pripreme za ovaj veličanstveni međunarodni društveni događaj odvijaju se po cijeloj BiH i susjednoj Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije