S 22. Večernjakova pečata svijetu će biti poslana pozitivna slika BiH

02.05.2023.
u 11:17

Ušli smo u svibanj, mjesec koji je redovito proteklih godina rezerviran za najpraćeniji događaj u BiH, Večernjakov pečat. S godinama europski Oscar postajao je još jači. Ovaj događaj barem na dan učini BiH uspješnom s obzirom na kandidate koji svojim radom i zalaganjem pokazuju da se ovdje može uspjeti ili se s bh. imenom i prezimenom vani može uspjeti. Također, poruke koje se šalju s Večernjakova pečata pomno se analiziraju.

Svjetski lideri slali poruke

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Joseph Borrell preko Pečata je poručio BiH da može računati na kontinuiranu potporu i angažman Europske unije, a to se danas i ostvaruje. Na manifestaciji se obraćao i nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton, čije riječi uvijek imaju težinu, a posebno u kontekstu BiH, u kojoj je Amerika zaustavila rat. - Kao predsjednik znao sam da Sjedinjene Američke Države moraju učiniti nešto kako bi pomogle u zaustavljanju rata i krvoprolića u BiH. Daytonski sporazum pomogao je da se donese mir u zemlju. Dvadeset godina poslije izuzetno cijenim to što Bosna i Hercegovina ostaje privržena izgradnji stabilne, demokratske, napredne države u srcu Europe. Integracija u Europsku uniju i NATO ojačat će temelje te izgradnje - Clintonove su riječi na Pečatu. U jeku pandemije 2020. godine na Večernjakovu pečatu obratio se i dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, šef Svjetske zdravstvene organizacije, koji je proglasio i tadašnje Osobe godine, znanstvenike iz BiH koji su dali značajan doprinos u borbi protiv koronavirusa. - Globalna solidarnost počinje na regionalnoj razini među zemljama koje dijele jezik, kulturu, povijest i – zajedničku budućnost. Nadamo se da će BiH i njezine susjedne zemlje Hrvatska, Srbija i Crna Gora nastaviti raditi zajedno, dijeliti informacije i iskustva te međusobno se podržavati dok zajedno nastavljamo ovu borbu protiv virusa - kazao je čelnik SZO-a.

Vrijedni eksponati u BiH

Osim poznatih imena, Večernjakov pečat na svoju pozornicu donio je i sačuvani i prevedeni Daytonski sporazum, Povelju Kulina Bana, koja je bh. domovnica, odijelo iz misije Apollo 11. Teško je nabrojiti sve plodove koje je ovaj događaj iznjedrio, a misija se nastavlja i dalje - uz milijunski auditorij na BHRT-u, HRT-u i drugim televizijskim i radijskim postajama koje će preuzimati signal i emitirati događaj godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije