22. VEČERNJAKOV PEČAT

Predstavljamo kandidate u kategoriji RELIGIJA

15.05.2023.
u 08:00

Tko će ponijeti titulu laureata Večernjakova pečata za Osobu godine među 150 odabranih kandidata? Doznajte 26. svibnja...

Uspješni gospodarstvenici, vjerski autoriteti, političari, kulturni djelatnici, glazbenici, sportaši, znanstvenici, ali i “obični, mali ljudi velikih djela”... osobe su koje su obilježile prošlu i prve mjesece ove godine. Ocjenjivački sud Večernjakova pečata izabrat će tko je među njima ostavio najviše traga. Svjesna kako pojedini kandidati neće biti za svakoga prihvatljivi, Direkcija Večernjakova pečata je u okružju u kojem živimo nastojala prepoznati i istaknuti one koji su ponajviše obilježili vrijeme iza nas. Uvažili smo pritom i činjenicu da u BiH postoje - tri istine. U tom kontekstu možda ima kandidata koji su jednima heroji, a drugima ne. Pri odabiru uvažavali smo rodnu, zemljopisnu, nacionalnu i vjersku te svaku drugu raznolikost, vodeći računa i o tome da među nominiranima budu osobe iz svih društvenih sfera. Također, kroz pojedine kandidate htjeli smo podsjetiti i na nezaobilazne događaje koji su obilježili godinu. Od više od tisuću kandidata sa šireg popisa, odabrali smo njih 150. Nadamo se kako ćete, analizirajući ovaj izbor, prepoznati našu dobru namjeru. Tko će biti laureati Pečata u pojedinim kategorijama i tko će postati Osoba godine, odlučit će Večernjakov Ocjenjivački sud. No, bez obzira na to tko 26. svibnja bude izabran, svaki od nominiranih iza sebe ima upečatljivu priču. Bilo da je ona životna, poslovna ili pak politička.

 

Pogledajte tko su kandidati za Večernjakov pečat u kategoriji RELIGIJA

 

 

NUSRET EFENDIJA ABDIBEGOVIĆ

Dolaskom u Banju Luku donio optimizam vjernicima i otvorio put jačoj suradnji s katolicima i pravoslavcima

Začetnik brojnih događaja koji podržavaju druženje kako se ne bi zaboravila kultura postojanja muslimana u RS-u. Na otvaranju džamije u Derventi zahvalio katoličkim i pravoslavnim svećenicima koji su došli uveličati taj čin, kao primjer međureligijskog dijaloga. Nastoji graditi mostove među narodima kako nikad više ne bi došlo do sukoba.

 

 

MONS. DRAŽENM KUTLEŠA

Duvnjak, nakon Splitsko-makarske nadbiskupije, preuzeo zagrebačku prvostolnicu

Najveća hrvatska nadbiskupija nakon 25 godina ima novog duhovnog pastira. Nasljedniku nadbiskupa Josipa Bozanića ranije povjerena i čelna dužnost u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Jedan od najutjecajnijih Hrvata u Vatikanu kojeg je papa Franjo imenovao članom Dikasterija za biskupe. Pastirskoj službi nastoji pristupati iznimno odgovorno.

 

EPISKOP JOVAN (ĆULIBRK)

Jeruzalemski student iz B. Gradiške danas pakračko-slavonski vladika, monah i mistik, roker i padobranac

Bosanskogradiški Zeničanin odlikovan izraelskim ordenom “Vitez od Ladina”. Kao monah 1991. na rat odgovorio molitvom i čuvanjem svetinja. Istaknuo da se komunistička optužba i optužnica protiv Stepinca ne mogu postavljati kao temelj razgovora o blaženiku. Poziva na mir, dijalog, traženje rješenja... Dobitnik nagrade “Golda Meir”.

 

FRA ŽELJKO BARBARIĆ

Hercegovački franjevac, jedan od čuvara Isusova groba u Svetoj Zemlji, gdje Hrvati grade najveću kapelu

S ponosom ističe svoj put na ulicama kojima je Krist hodao u Jeruzalemu. Brojni vjernici tu se susreću s ovdašnjim fratrima koji su pokrenuli projekt kapele koja se gradi na središnjem mjestu u Betlehemu, mjestu Isusova rođenja. Fakultet završio na newyorškom Fordhamu. Usavršio se za pružanje stručne pomoći psihički oboljelima.

 

BORIS KOŽEMJAKIN

Hazan sarajevske sinagoge zajedno sa sinom Igorom čuva tradiciju svoga naroda u BiH dugu čak pet stoljeća

Predsjednik Židovske zajednice u Sarajevu upozorava na tešku situaciju u kojoj se njegov narod nalazi. Podsjeća koliko ih je nekad bilo i koliko im je imovine nezakonito oduzeto tijekom povijesti. Mlade educira o strahotama holokausta, ali i svih zločina koji su se događali kako u ovoj zemlji u svim ratovima tako i na drugim mjestima stradanja.

 

 

ŠEVKO OMERBAŠIĆ

Rođeni Bosanac u Hrvatskoj zaslužan za gradnju džamije i Islamskog centra, promiče prijateljstvo Hrvata i Bošnjaka

Na čelu Mešihata u RH i Sloveniji bio 24 g. i u najtežim ratnim vremenima. Vodio gradnju Islamskoga centra u Zagrebu, a pokrenuo procese vezane uz velike vjerske objekte u Sisku koje je lani otvorio turski predsjednik Erdoğan. Studirao na isusovačkom Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, izučavao religioznu pedagogiju na Katehetskom institutu.

 

 

OTAC OREL ZAKALJUK

Ukrajinski svećenik iz Prnjavora, čuvar ukrajinske zajednice od 4000 vjernika, koja je u BiH već 130 godina

Prnjavorski Ukrajinci poslali apel za mir i prestanak ruske agresije na njihovu matičnu domovinu. I sami preživjeli ratne strahote u Bosni i Hercegovini, 1992. godine srušena im crkva. Prnjavor zovu i “mala Europa” jer u tom gradu u RS-u danas živi čak 13 manjina. Tamošnji paroh član je i malonogometne reprezentacije bh. svećenika.

 

 

ČASNE SESTRE ANA ULOŽNIK I LIBERIJA FILIPOVIĆ

Misionarke iz Rame i Brčkog život posvetile brizi za siromašne i potrebite na Haitiju u kojem bukte ratovi

Život ih spojio u jednoj od najsiromašnijih i najnesigurnijih država svijeta pogođenoj raznim katastrofama. Za svoju misiju izabrale Haiti nakon strašnog potresa 2010. kako bi se brinule ponajprije o brojnoj nejakoj siročadi. Unatoč svemu, s tamošnjim se narodom herojski bore i nose s krizom, ratovima, otmicama, atentatima...

 

 

VLADIKA SAVA (BUNDALO)

Vikarni episkop patrijarhu Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i Sloveniji, poliglot i magistar

Ubraja se u red mlađih pravoslavnih svećenika. Rođen je krajem 1984. u Laktašima. Magistrirao u Švicarskoj. Izabran za vikarnog episkopa patrijarhu srpskom Porfiriju, s titulom episkopa marčanskog. Subrata Manastira svete Petke u Zagrebu mnogi vide i kao Porfirijeva nasljednika. Govori grčki, francuski, ruski i njemački jezik.

 

MONS. ALDO CAVALLI

Papin izaslanik za Međugorje, zajedno s franjevcima, nakon korone ponovno vratio brojne hodočasnike iz cijeloga svijeta

Nadbiskup i diplomat. Došao na službu apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za međugorsku župu u veljači 2022. u, kako je kazao, “mjesto koje je svoju duhovnost započelo prije više od četiri desetljeća. Nastavio Hoserovu misiju, propovijeda vjernicima u Međugorju. Bio apostolski nuncij u Čileu, Kolumbiji, Libiji, na Malti, u Nizozemskoj...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije