glasali za nacrt pravila

Zastupnici EU podržali ograničenja moderiranja sadržaja na velikim platformama

Europska komisija
03.10.2023.
u 20:44

Zastupnici EU u utorak su glasali za nacrt pravila koja ciljaju na ograničenja moderiranja sadržaja na Alphabetovom Googleu, Meta platformama i drugim velikim online platformama nakon što su se neki mediji žalili na proizvoljne odluke o uklanjanju njihovog sadržaja, prenosi Reuters.

Nacrt pravila zahtijeva od internetskih platformi da prenose sadržaj vijesti 24 sata prije nego što ga uklone ako se time krše njihova pravila moderiranja sadržaja.

Poznata kao član 17 Zakona o slobodi medija koji je Europska komisija predložila prošle godine kako bi se osigurao pluralitet medija i zaštitila uređivačka neovisnost, ova klauzula je izazvala uzbunu među online platformama.

Mediji bi trebalo "da budu obaviješteni o namjeri platforme da izbriše ili ograniči njihov sadržaj uz 24-satni rok za medije da odgovore", naveli su zakonodavci u priopćenju. Platforma može izbrisati, ograničiti ili uputiti slučaj nacionalnim regulatorima nakon perioda od 24 sata ako je i dalje u suprotnosti sa odredbama i uvjetima platforme.

Tehnološka lobistička grupa CCIA Europe, čiji su članovi Google, Meta i X, saopćila je da bi neki mogli iskoristiti član 17 za širenje dezinformacija.

- Izuzeće za medije će osnažiti lažne aktere, stvarajući nove rupe za širenje lažnih vijesti umjesto da se bilo što popravlja - rekla je Mathilde Adjutor, viši menadžer politike CCIA Europe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?