međunarodna tržišta

Zabrinutost za opskrbu podigla cijene nafte iznad 91 dolara

nafta
28.01.2022.
u 17:16

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 91 dolar, poduprte zabrinutošću za opskrbu zbog ukrajinske krize i prijetnji sankcijama Rusiji, velikom proizvođaču.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,91 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 91,25 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,83 dolara višoj cijeni, od 88,44 dolara.

Trgovci su s proteklih tjedana fokusirali na ukrajinsku krizu, strahujući da bi mogla izazvati poremećaje na tržištima energenata.

Ukrajina tvrdi da Rusija priprema invaziju, Zapad je najavio ekonomske sankcije, a NATO se sprema u istočnu Europu poslati vojnike. Moskva pak opovrgava tvrdnje o planiranoj invaziji i spočitava Zapadu da raspiruje "histeriju".

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručili su danas da će zajednički jamčiti sigurnu opskrbu Europe i Ukrajine energijom. 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva ne želi rat s Ukrajinom.

"Premija rizika na cijenu nafte sada vjerojatno iznosi gotovo 10 dolara po barelu", rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Izrazitiji rast cijena zakočio je jači dolar, koji bi ovaj tjedan mogao završiti u najvećem plusu u sedam mjeseci, poduprt očekivanjima da će američka središnja banka uskoro podići ključne kamatne stope.

Pozornost tržišta postupno se preusmjerava na idući tjedan kada bi vodeći proizvođači trebali ponovo razmotriti proizvodnu politiku i plan o podizanju proizvodnje u ožujku za 400 tisuća barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici vjerojatno će se držati planiranog povećanja, reklo je agenciji Reuters nekoliko izvora iz skupine OPEC+.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 90,20 dolara, što znači da je poskupio 85 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?