SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street porastao nakon višednevnog pada

Wall Street
09.12.2022.
u 09:54

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nakon višednevnog pada, jer su podaci s američkog tržišta rada potaknuli nadu da inflacijski pritisci popuštaju.

Dow Jones porastao je 0,55 posto, na 33.781 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,75 posto, na 3.963 boda, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 11.082 boda.

Nakon pada pet dana zaredom, S&P 500 jučer je umjereno porastao, što se zahvaljuje korekciji cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon višednevnog pada, i najnovijim podacima s tržišta rada.

Prošloga je tjedna, naime, blago porastao broj Amerikanaca koji su zatražili pomoć zbog nezaposlenosti, što bi moglo ukazivati na slabljenje tržišta rada, a to znači i popuštanje pritiska na rast plaća.

A to, pak, najavljuje slabljenje potrošnje i inflacijskih pritisaka.

To bi otvorilo prostor američkoj središnjoj banci da uskoro završi ciklus povećanja kamatnih stopa.

Posljednja sjednica Feda u ovoj godini održat će se idućega tjedna, a očekuje se usporavanje tempa povećanja kamata.

Nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će čelnici središnje banke idućega tjedna podignuti kamate za 0,50 postotnih bodova.

No, ulagače najviše muče pitanja do koje će razine Fed povećati kamate - na 4,75 ili 5,00 posto - i koliko će se dugo zadržati na tim razinama?

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

Osim toga, na tržištu vlada nesigurnost jer se ulagači plaše da će američko gospodarstvo iduće godine uroniti u recesiju, na što su posljednjih dana upozorili čelnici nekoliko najvećih banaka i mnogi analitičari.

Po njima, pitanje je samo hoće li recesija biti plitka ili dublja.

Posljedica je to visoke inflacije zbog čega Fed od početka godine agresivno povećava ključne kamatne stope.

„Tržište se mora prilagoditi činjenici da se krećemo od gospodarstva temeljenog na poticajima – i monetarnim i fiskalnim – prema gospodarstvu bez takvih poticaja. Ta prilagodba i nesigurnost na tržištu traju”, kaže Wiley Angell, strateg u tvrtki Ziegler Capital Management.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u tehnološkom, 1,6 posto.

Nakon višednevnog pada, cijene dionica Applea, Microsofta, Nvidie i Amazon.coma porasle su između 1,2 i 6,5 posto.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,23 posto, na 7.472 boda, a pariški CAC 0,20 posto, na 6.647 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,02 posto, na 14.264 boda.

(Hina) xneba yneba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?