Kriza

Wall Street pao nakon rekordnog pada američkog BDP-a

31.07.2020.
u 08:27

Na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks pali, nakon što je objavljeno da je u drugom tromjesečju američko gospodarstvo zbog koronakrize zabilježilo najveći pad u povijesti, a ulagače je uznemirila i ideja o odgodi predsjedničkih izbora u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 225 bodova ili 0,85 posto, na 26.313 bodova, dok je S&P 500 pao 0,37 posto, na 3.246 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,43 posto, na 10.587 bodova.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa uslijedio je nakon što je objavljeno da je američko gospodarstvo u drugom tromjesečju potonulo za 32,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je njegov najveći pad od 1947. godine, odnosno od kada su se počeli voditi podaci.

Rekordan pad američkog BDP-a

Takav pad BDP-a trostruko je veći od prijašnjeg rekordnog pada od 10 posto u drugom tromjesečju 1958. godine.

A kako je u prvom tromjesečju BDP pao 5 posto, najveće svjetsko gospodarstvo i službeno je uronilo u recesiju, čime je u SAD-u završeno povijesno najdulje razdoblje gospodarskog uzleta, koje je trajalo 11 godina.

Uz to, splasnula je i nada ulagača u brzi oporavak gospodarstva, nakon što je objavljeno da je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima ponovno porastao.

Posljedica je to usporavanja procesa ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti u nekoliko saveznih država zbog daljnjeg širenja koronavirusa.

Ulagače je uznemirila i ideja predsjednika Donalda Trumpa o odgodi predsjedničkih izbora zakazanih za 3. studenoga, što su odbacili i vodeći demokrati i republikanci.

Ipak, do kraja trgovanja gubici Dow Jones i S&P 500 indeksa znatno su ublaženi jer su porasle cijene dionica tehnoloških divova Applea, Alphabeta, Amazon.coma i Facebooka uoči objave njihovih kvartalnih poslovnih izvješća.

Poticajne mjere

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu ovih dana usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne 1000 milijardi dolara.

Taj bi dogovor trebao biti postignut do kraja tjedna, s obzirom na to da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima uskoro ističu.

Uz to, ulagači se nadaju i novim poticajnim mjerama američke središnje banke, ako to bude potrebno.

Unatoč jučerašnjem padu, Wall Street je na putu dobitaka četvrti mjesec zaredom.

U ožujku su zbog izbijanja koronakrize burzovni indeksi oštro pali, no posljednjih mjeseci nadoknadili su veliku većinu gubitaka zahvaljujući dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Zahvaljujući tome, Nasdaq indeks kreće se oko najviših razina u povijesti, dok je S&P 500 indeks od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen samo oko 4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 2,31 posto, na 5989 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 3,45 posto, na 12.379 bodova, a pariški CAC 2,13 posto, na 4852 boda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?