'PUTIN NIJE ZNAO'

Vučić o obavještajnoj aferi: Ruskog veleposlanika pitao sam samo 'zašto'

Ivo Cagalj/PIXSELL
22.11.2019.
u 08:30

Potpukovnik Kleban više nije u Srbiji, a potpukovnik Z. K. je, po Vučićevim riječima, bio pod nadzorom srbijanskih služba sigurnosti još od 2012. zbog kontakata s hrvatskom protuobavještajnom službom, a 2017. je "uočen značajan niz kontakata s pripadnicima ruske obaveštajne službe".

Imao sam samo jedno pitanje za veleposlanika Ruske Federacije Aleksandra Bocan Harčenka "zašto", rekao je četvrtak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost sazvane u povodu afere sa snimkom na kojoj se vide ruski obavještajac i srbijanski dužnosnik u primopredaji novca, ali je istaknuo kako špijunska afera neće pokvariti odnose s Rusijom.

Vučić je priopćio da je snimka nastala 24. prosinca 2018. te da se na njoj vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana s umirovljenim potpukovnikom srbijanske vojske Z. K.

Potpukovnik Kleban više nije u Srbiji, a potpukovnik Z. K. je, po Vučićevim riječima, bio pod nadzorom srbijanskih služba sigurnosti još od 2012. zbog kontakata s hrvatskom protuobavještajnom službom, a 2017. je "uočen značajan niz kontakata s pripadnicima ruske obaveštajne službe".

Na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice novinari nisu bili u prilici postaviti pitanja o detaljima slučaja i u vezi sa snimkom i "špijunskom aferom", kako su slučaj okarakterizirali mediji, jer je ostavljena mogućnost da "zbog obaveza predsjednika" on može odgovoriti na samo dva pitanja, namijenjena javnom tv servisu i agenciji Tanjug.

Vučić je, naglasivši kako Kleban više nije u Srbiji, istaknuo da su srbijanski sigurnjaci u više navrata zabilježili i dokumentirali kontakte tog ruskog obavještajca s pripadnicima vojske Srbije, te da je bilo, ukupno 10 susreta s tri izvora i tri uručenja novca, a zabilježeni su i kontakti drugih ruskih obavještajaca s devet pripadnika Vojske Srbije.

Vučić je istaknuo da, unatoč svemu što se desilo, Srbija neće mijenjati svoju politiku prema Rusiji i nastavit će suradnju u svim oblastima, ali će zadržati vojnu neutralnost i neće stupati ni u jedan vojni savez.

Istaknuvši kako je uvjeren da predsjednik Rusije Vladimir Putin o ovom slučaju "nije bio obaviješten", Vučić nije isključio mogućnost da se snimka pojavila na društvenim mrežama upravo zbog predstojećeg susreta koji će početkom prosinca imati s Putinom u Moskvi.

Vučić je podsjetio da je Srbija jedina koja nije uvela sankcije Rusiji kada su to uradile mnoge europske zemlje, niti je ikada glasovala protiv interesa Rusije i "nikada ničim nije ugrozila odnose sa Rusijom".

A ruskim prijateljima vjerujem da žele dobre odnose sa Srbijom, kao i mi sa njima. Ne pada nam na pamet da pravimo novu 1948., niti da Rusiju smatramo neprijateljem Srbije, poručio je srbijanski predsjednik.

Vučić je rekao kako se neki vojni izaslanici u Srbiji pojavljuju u svojim odorama u Raškoj oblasti, na jugu Srbije, gdje "izravno predstavljaju politička rješenja koja bi rušila integritet Srbije", naglasio je Vučić i poručio da će zbog toga reakcija Srbije "biti snažna".

Rekao je da ubuduće predstavnici austrijske, njemačke i bugarske službe, u okviru vojnih izaslanstava, više neće imati pristup informacijama i događajima od važnosti u zemlji.

On je najavio i da će javnost u Srbiji u narednom periodu vidjeti oštre akcije protiv predstavnika država koji provode takve aktivnosti, a poglavito iz nekih zemalja regije, ne navodeći o kakvim mjerama je riječ niti na koga bi se one mogle odnositi.

Veleposlanik Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je, u povodu istrage o snimci na kojoj se vidi ruski obaveštajac kako navodno predaje novac srpskom agentu, da "nikakve skandalozne priče i tobožnja vrbovanja od strane ruskog vojnika, srpskog vojnika, ne mogu nanijeti nikakvu štetu odnosima Rusije i Srbije", objavila je Radio-televizija Srbije.

Bocan-Harčenko, koji se ranije u četvrtak u povodu afere sa snimkom sastao s Vučićem, ocijenio je  za RTS da je "uobičajeno" da se uoči važnih sastanaka na visokoj razini pojavljuju neke provokacije i nešto skandalozno.

Ranije danas i glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ocijenila je snimku kao "samo posljednju u nizu provokacija", prenio je ruski portal Sputnjik.

„Sada predstoji susret na vrhu (Putin-Vučić), a već smo navikli da se tjedan ili nekoliko dana prije takvih susreta pojavljuju zanimljive priče, nekakve senzacije. A onda prolazi vrijeme i sve se to dezavuira i ispostavlja da je riječ o jeftinoj provokaciji“, rekla je Zaharova.

I glasnogovornik Kremlja ocijenio je u povodu afere da ona ne može utjecati na dobre odnose Rusije i Srbije.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije