BRUXELLES

Von der Leyen: Neće niko biti siguran dok svi ne budemo sigurni

16.09.2020.
u 14:22

U ovih posljednjih šest mjeseci Europljani su pokazali koliko je taj ljudski duh zaista jak, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na početku svog obraćanja o Stanju unije u srijedu.

Pohvalila je zdravstvene radnike u bolnicama, osoblje koje se brine o ljudima u staračkim domovima, nastavnike u školama, za koje je rekla da se nalaze "na prvoj liniji obrane" od pandemije.

- Inspirirani smo njihovom empatijom, hrabrošću i osjećajem za obavljanje dužnosti i želim im odati posbenu počast - kazala je von der Leyen.

Međutim, kazala je ona, ovaj virus je također pokazao koliko smo krhki.

- Virus tisuću puta manji od zrna pijeska otkrio je koliko život može biti krhak. Vidjeli smo koliki je teret stavio na naše zdravstvene sustave. Promijenio je način na koji se ponašamo i komuniciramo - držimo distancu jedni od drugih, lica su nam stalno iza maski - kazala je predsjednica Europske komisije.

Naglasila je da se ljudi žele vratiti na normalno stanje i da se "naša krhkost pretvori u snagu".

- I to je trenutak koji Europa treba iskoristiti. Europa nas treba povesti dalje od krhkosti i ka novoj vitalnosti. To je ono o čemu želim govoriti danas - kazala je von der Leyen.

Objasnila je da je sada prilika da Europa uvede promjene s namjerom, a ne jer je prisiljena zbog vanjskih faktora.

Nikada ranije to trajno obećanje zaštite, stabilnosti i mogućnosti nije bilo važnije nego danas, kazala je ona.

Smatra da će se ekonomija pokrenuti nakon pada od 12 posto.

- Nije vrijeme da prekinemo podršku jer je virus i dalje prisutan. Nikad nije bilo snažnije povjerenje u euro - kazala je ona.

Rekla je da će ažurirati industrijsku strategiju, a da zeleno financiranje treba podići na veću razinu.

Europa je u krizi odlučila okrenuti se prema drugima, rekla je von der Leyen. Naglasila je da su tijekom pandemije europski avioni isporučili na tisuće tona zaštitne opreme.

- Neće nitko biti siguran dok svi ne budemo sigurni. Gdje god živjeli, potrebno je imati pristup liječenju - poručila je.

Naglasila je kako nije dovoljno pronaći cjepivo, nego treba osigurati da svi imaju pristup cjepivu.

- Nacionalizam na polju cjepiva ugrožava živote, a suradnja spašava - istaknula je.

Vjeruje u snagu i vrijednost suradnje.

- Ovo je svijet u kojem želimo živjeti. Tamo gdje smo ujedinjeni u različitosti i nedaćama. Tamo gdje zajedno radimo na prevazilaženju naših razlika - i pomažemo jedni drugima kroz teška vremena. Tamo gdje danas gradimo zdraviji, jači i poštovaniji svijet i gdje želimo da naša djeca žive sutra - zaključila je von der Leyen u sovm govoru o stanju Europske unije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?