bez nasilja

Vojska u Burkini Faso svrgnula predsjednika i suspendirala ustav

24.01.2022.
u 21:38

Vojska Burkine Faso u ponedjeljak je rekla da je svrgnula predsjednika Rocha Kaborea, suspendirala ustav, raspustila vladu i nacionalnu skupštinu, te zatvorila granice.

Priopćenjem koje je potpisao potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba i koje je na državnoj televiziji pročitao drugi dužnosnik, rečeno je da je preuzimanje izvedeno bez nasilja i da se oni koji su pritvoreni nalaze na sigurnoj lokaciji.

Izjava je došla uime dotad nepoznatog tijela, Domoljubnog pokreta za očuvanje i obnovu ili MPSR, što je akronim na francuskom.

- MPSR, koji uključuje sve segmente vojske, odlučio je danas okončati mandat predsjednika Kaborea, rečeno je, prenosi HRT. 

Navedeno je urušavanje sigurnosne situacije i ono što je opisano kao Kaboreova nesposobnost da ujedini naciju i učinkovito odgovori na izazove s kojima se suočava.

Do obraćanja vojske došlo je dva dana nakon zbunjenosti i straha koji su vladali u glavnom gradu Ouagadougou, gdje je došlo do razmjene vatre u vojarnama u nedjelju, dok su vojnici tražili veću podršku za svoju borbu s islamskim militantima.

Nepoznato je što dogodilo s Kaboreom nakon što se u blizini njegove rezidencije tijekom noći čula teška paljba.

Ranije, Kaboreova stranka rekla je da je preživio pokušaj atentata, no nisu dali nikakve detalje.

Prije priopćenja vojske, Afrička unija i Zapadnoafrički blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem puča u Burkini Faso, rekavši da drže vojsku odgovornom za Kaboreovu sigurnost. Udar je osudio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?