bira se 650 zastupnika

Velika Britanija se sprema za opće izbore

11.12.2019.
u 21:29

Velika Britanija se sprema za opće izbore koji će biti održani u četvrtak, 12. prosinca.

Vlada se bira na mandat od pet godina. Ipak, to će biti treći opći izbori od 2012. godine, piše BBC u svom kratkom vodiču kroz predstojeće izbore.

Bit će izabrano ukupno 650 zastupnika. Na izborima se biraju predstavnici koji će ući u Donji dom britanskog parlamenta. Posao zastupnika je da donose zakone, ali utječe i na upravljanje državom - što je posao Vlade.

Za razliku od Vlade čije je sjedište u Londonu, lokalne vlasti bave se pitanjima kao što su odnošenje smeća i rad škola.

Na općim izborima, 46 milijuna osoba ima pravo glasa. Zemlja je podijeljena na 650 izbornih jedinica. U svakoj glasači biraju zastupnika koji će predstavljati njihovu izbornu jedinicu.

Može glasovati svatko tko je napunio 18 godina, britanski državljanin ili punopravni građanin Commonwealtha ili Republike Irske.

Stariji su skloniji glasanju od mlađih. Na općim izborima 2017. godine, glasovalo je 59 posto osoba starosti između 20 i 24 godine, za razliku od 77 posto onih starosti između 60 i 69 godina.

Međutim, oko dvije trećine od 3,1 milijun ljudi koji su se registrirali za glasovanje od raspisivanja izbora do krajnjeg roka za registraciju bili su mlađi od 35 godina, a više od milijun njih bilo je mlađe od 25 godina.

Glasuje se na lokalnim glasačkim mjestima, postavljenim na lokacije kao što su crkve ili hodnici škola. Glasači stavljaju križ na glasački listić pored imena odabranog kandidata i ubacuju ga u zapečaćenu glasačku kutiju.

Za 650 zastupničkih mjesta ove godine nadmeće se ukupno 3.322 kandidata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije