bilateralni ugovor

Vatikan žali što je Kina prekršila dogovor o imenovanju biskupa

Vatikan
26.11.2022.
u 16:30

Vatikan je u subotu optužio kineske vlasti da su prekršile bilateralni ugovor o imenovanju biskupa postavivši jednog biskupa u biskupiji koju Sveta Stolica ne priznaje.

U priopćenju se navodi da je Vatikan "iznenađen i ražalošćen" što je doznao da je biskup jednoga drugoga grada postavljen za pomoćnog biskupa Jiangxija.

Izgleda da je to jedno od najozbiljnijih kršenja ugovora između Vatikana i Kine o imenovanju biskupa sklopljenog 2018. godine.

Ugovor, koji su neki katolici kritizirali kao popuštanje kineskim vlastima, obnovljen je u rujnu na dvije godine. Njegove pojedinosti su tajna. 

Jiangxi Vatikan ne priznaje kao biskupiju, navodi se u priopćenju i dodaje da to imenovanje "nije u skladu s duhom dijaloga" na koji su obje strane pristale 2018. godine.

Dodaje se da je imenovanjeIt biskupa koji se zove Giovanni Peng Weizhao, uslijedilo nakon "snažnog pritiska lokalnih vlasti".

Vatikan očekuje objašnjenje od kineskih vlasti i nada se da se to neće ponoviti, navodi se u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije