Oleksij Reznikov

Ukrajinski ministar obrane: Očekujemo veliku rusku ofenzivu ovog mjeseca

Ruska vojska
Reuters/PIXSELL
05.02.2023.
u 16:59

Ukrajina očekuje moguću veliku rusku ofenzivu ovog mjeseca, ali Kijev ima dovoljno rezervi da zadrži ruske snage iako sve najnovije vojne zalihe Zapada neće stići na vrijeme, rekao je ministar Reznikov

Ruske snage navodno su zaplijenile ukrajinske knjige iz knjižnica i škola u okupiranom Lugansku i spalile ih u toplanama, prema Nacionalnom centru otpora, organizaciji koju vode ukrajinske specijalne snage. Ranije je Rusima u okupiranom Lugansku navodno naređeno da zaplijene 365 izdanja ukrajinskih knjiga iz škola i knjižnica u regiji, izvještava Kyiv Independent.

Ukrajina očekuje moguću veliku rusku ofenzivu ovog mjeseca, ali Kijev ima dovoljno rezervi da zadrži ruske snage iako sve najnovije vojne zalihe Zapada neće stići na vrijeme, rekao je u nedjelju ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov. Rekao je da bi Rusija mogla pokrenuti novi napad u veljači iz simboličnih razloga oko prve godišnjice svoje invazije, prenosi Reuters.

Ministar obrane također je rekao da Ukrajina neće koristiti oružje većeg dometa koje je obećao SAD za gađanje ruskog teritorija i gađat će samo ruske jedinice na okupiranom ukrajinskom teritoriju. SAD je u petak potvrdio da je nova raketa koja bi udvostručila domet udara Ukrajine uključena u paket američke vojne pomoći vrijedan 1,8 milijardi funti. 

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) objavilo je svoje najnovije obavještajno izvješće o krizi u Ukrajini. U nedjeljnom izvješću se navodi da je tijekom prošlog tjedna Rusija nastavila s "malim pomacima" u svom pokušaju da opkoli donbaski grad Bahmut.

Kaže da su dvije glavne ceste u grad za ukrajinske branitelje vjerojatno sada ugrožene izravnom paljbom nakon ruskog napredovanja.

Izvješće također navodi da su Wagnerove paravojne snage ovog tjedna vrlo vjerojatno zauzele podređenu rutu koja povezuje Bahmut s gradom Siversk.

"Iako više alternativnih ruta opskrbe preko zemlje ostaje dostupno ukrajinskim snagama, Bakhmut je sve izoliraniji", dodaje se.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?