MOSKVA

U Volgogradu otkrivena nova bista Staljinu

01.02.2023.
u 20:26

Nova bista sovjetskog vođe Josifa Staljina otkrivena je u srijedu u Volgogradu uoči 80. obljetnice pobjede Crvene armije nad nacističkim okupatorima u najkrvavijoj bitci Drugog svjetskog rata.

Uz Staljinovu otkrivene su još dvije biste - sovjetskih zapovjednika Georgija Žukova i Aleksandra Vasilijevskog. Biste su postavljene pored Muzeja Bitke za Staljingrad koji se zvao Volgograd od 1925. do 1961., izvijestio je u utorak lokalni medij V1.RU.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi u srijedu posjetiti Volgograd na obljetnicu proslava na Mamajevu Kurganu, memorijalnom ratnom brežuljku na kojem se nalazi 85 metara visok spomenik Majci Domovini koji dominira gradom.

Bitka, koja se vodila od 1942. do 1943. i u kojoj je poginulo dva milijuna ljudi, trenutak je kad su snage nacističke Njemačke koje su okupirale veći dio Europe primorane na defenzivu.

Industrijski grad Caricin na rijeci Volgi u južnoj Rusiji preimenovan je u čast Staljinu 1925., no postao je Volgograd 1961., osam godina nakon njegove smrti, kad je njegovo nasljeđe palo u nemilost.

Unatoč tome što se Staljin drži odgovornim za glad koja je usmrtila milijune u Ukrajini i za političke represije koje su odnijele stotine tisuća žrtava, Putin ga je pokušavao rehabilitirati kao čelnika koji ne samo da je pobijedio Hitlerove naciste nego je pretvorio Sovjetski savez u važnu svjetsku silu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?