NOVI NAČIN RATOVANJA

U Ukrajini se bori više plaćeničkih skupina: Nekoliko je teorija zašto ih se koristi

03.06.2023.
u 08:38

Wagnerovci su svakako najpoznatija, ali ne i jedina privatna ruska vojska u Ukrajini. Zapadne obavještajne službe govore o „paramilitarizaciji“. Može li Putinu izmaći iz ruku državni monopol na korištenje sile?

Nakon izuzetno teške i skupe bitke za za istočni ukrajinski grad Bahmut sada Jevgenij Prigožin treba malo odmora - za sebe i svoje plaćenike iz grupe Wagner. Nakon leta helikopterom, šef ove privatne vojske ponosno pokazuje video podzemnog kampa u šumi s pjeskovitim tlom: zajednički smještaj, kuhinja, blagovaonica i sauna. Sve izgrađeno od drveta. Negdje u Rusiji. Tu se plaćenici pripremaju za nove borbene misije u Ukrajini.

No ovi plaćenici nipošto nisu jedina paravojna organizacija u ratu u Ukrajini - iako privatne vojske u Rusiji zakonski nisu dopuštene. Istina je da Wagner ima daleko najveće resurse, s desecima tisuća boraca, tenkovima, avionima i teškim topništvom – a grupa je aktivna i u Africi. No, sam Prigožin je potvrdio je da se u Ukrajini ne bori sam, piše Deutsche Welle. 

I državni energetski div Gazprom je aktivan s privatnim vojnim formacijama, navodno je osnovao tri: Bujica, Plamen i Baklja. A postoji i niz drugih organizacija koje dovode u pitanje ulogu regularne ruske vojske. Sada se otvoreno raspravlja o tome izmiče li ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu državni monopol na korištenje vojne sile. Zapadne obavještajne službe već govore o „paramilitarizaciji" Rusije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?