u Kaliforniji

U SAD-u otkriven prvi slučaj novog soja koronavirusa 'omikron'

01.12.2021.
u 20:52

Osoba u Kaliforniji postala je prva u SAD kod koje je identificiran soj omikron COVID-19, objavila je u srijedu Bijela kuća dok znanstvenici nastavljaju proučavati rizike koje predstavlja novi soj virusa.

Bidenova administracija je krajem prošlog mjeseca odlučila ograničiti putovanja iz Južne Afrike gdje je soj prvi put identificiran i bila je široko rasprostranjena. Grupe slučajeva su također identificirane u oko dvadesetak drugih zemalja, javlja AP.

- Ovo je prvi slučaj COVID-19 prouzročen sojem omikrona otkrivenom u Sjedinjenim Državama - rekao je dr. Anthony Fauci u Bijeloj kući. Rekao je da je osoba putnik koji se vratio iz Južne Afrike 22. studenoga i bio je pozitivan 29. studenoga.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti poduzimaju korake da pooštre američka pravila testiranja za putnike iz inozemstva, uključujući zahtjev za testiranje za sve putnike u roku od jednog dana od ulaska na zrakoplove za SAD, bez obzira na status cijepljenja. Također je razmatrala obvezu testiranja nakon dolaska.

Dužnosnici su rekli da će te mjere samo "kupiti vrijeme" da zemlja sazna više o novom soju i da poduzme odgovarajuće mjere opreza, ali da je s obzirom na njenu prenosivost njen dolazak u SAD bio neizbježan.

Mnogo toga ostaje nepoznato o novom soju, uključujući je li zaraznija od prethodnih sojeva, čini li ljude ozbiljnijim bolesnima i može li spriječiti cjepivo. Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da će se više znati o soju omikrona za dva do četiri tjedna dok znanstvenici budu uzgajali i testirali laboratorijske uzorke virusa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?