EPIDEMIJA

U SAD-u najveći broj slučajeva ospica od 2000.

25.04.2019.
u 08:00

Ponovno izbijanje bolesti, za koje zdravstveni djelatnici djelomično krive širenje lažnih informacija o štetnosti cijepljenja, uglavnom je zahvatilo područje New Yorka i savezne države Washington

Sjedinjene Države potvrdile su 695 slučajeva ospica ove godine, što je najveći broj otkad je ta zemlja 2000. proglasila da je eliminirala virus te zarazne bolesti, objavio je u srijedu američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

Ponovno izbijanje bolesti, za koje zdravstveni djelatnici djelomično krive širenje lažnih informacija o štetnosti cijepljenja, uglavnom je zahvatilo područje New Yorka i savezne države Washington, gdje je od kraja prošle godine zabilježen najveći broj slučajeva.

"Što duže traje to izbijanje bolesti, veći su izgledi da se ospice trajno vrate na teritorij Sjedinjenih Država", upozorio je CDC.

Premda je bolest 2000. eliminirana iz zemlje, što znači da virus više nije kontinuirano prisutan tijekom cijele godine, epidemije se ipak mogu dogoditi preko putnika koji dolaze u SAD iz zemalja u kojima ospice još uvijek postoje, navodi CDC.

Broj slučajeva ospica već sada je veći od 667 slučajeva zabilježenih 2014. godine, što je dosad bio najveći godišnji broj od eliminacije bolesti 2000. Slučajevi ospica ove su godine zabilježeni u 22 od 50 američkih saveznih država. Ospice mogu dovesti do smrtonosnih komplikacija, ali dosad nije zabilježen nijedan ovogodišnji smrtni slučaj od te bolesti. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije