Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

U SAD-u će biti izvršena prva smrtna kazna nakon 17 godina

13. srpnja 2020. u 10:46 0 komentara 124 prikaza

Nakon više od 17 godina bit će izvršena smrtna kazna u saveznoj državi Indiani u Sjedinjenim Američkim Državama, a riječ je o pogubljenju osuđenog ubojice Danielea Lewisa Leeja.
Prvenstveno je ovo pogubljenje blokirao sudac, ali je smrtna kazna potvrđena nakon presude žalbenog suda, piše BBC.

Leejevi rođaci su potom zatražili odgađanje pogubljenja rekavši da se plaše kako bi se mogli izložiti koronavirusu prisustvom na izricanju smrtne kazne. Međutim, vlada je uložila žalbu i odgađanje je ukinuto.

Sedmi apelacijski sud SAD-a rekao je da nijedan savezni statut ili regulacije ne daju pravo žrtvama da prisustvuju egzekuciji. Njegovi rođaci najavili su da će se žaliti Vrhovnom sudu.

Lee, supremacist koji je mučio i ubio tri člana obitelji te bacio njihova tijela u jezero, prvobitno je trebao biti pogubljen u prosincu. Njegov slučaj je odgođen nakon što su sudovi blokirali provođenje smrtne kazne.

Earlene Peterson, čiju je kćerku, unuku i zeta ubio Lee, usprotivila se pogubljenju smrtonosnom injekcijom kazavši za CNN prošle godine: "Sramota je za moju kćerku da neko mora umrijeti za nju".

Međutim, smrtna kazna ipak će biti izvršena. Leejevo pogubljenje jedno je od četiri planirana u srpnju i kolovozu  ove godine. Sva četiri muškarca osuđena su za ubojstva djece.

Podsjetimo, prema američkom pravosudnom sustavu za zločine se može suditi bilo na saveznim sudovima, na nacionalnom nivou, ili na državnim sudovima na regionalnom nivou.

Smrtna kazna zabranjena je na državnom i saveznom nivou odlukom Vrhovnog suda iz 1972. godine kojom su poništeni svi postojeći statuti smrtne kazne.

Međutim, odlukom Vrhovnog suda iz 1976. godine uvedena je smrtna kazna u nekoliko država, a 1988. vlada je donijela zakonodavstvo kojim je smrtna kazna ponovno postala dostupna na saveznom nivou.

Prema podatcima koje je prikupio Informativni centar o izvršenju smrtne kazne, 78 osoba je osuđeno na smrt u saveznim suđenjima između 1988. i 2018. godine, ali samo tri su od tada pogubljene.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.