planovi

U Njemačkoj uskoro moguć razvoz paketa podzemnom željeznicom

17.02.2020.
u 18:55

Njemački ministar prometa Andreas Scheuer (Kršćansko-socijalna unija CSU) planira uskoro raspodjelu paketa u većim njemačkim gradovima prebaciti na podzemne željeznice kako bi se rasteretio cestovni promet.

„Spreman sam pokrenuti projekt s nekima od njemačkih gradova s podzemnom željeznicom gdje bi uveli teretni prijevoz paketa noću“, rekao je Scheuer u razgovoru s medijskom kućom Nova berlinska redakcijska mreža u subotu.

Prema Scheuerovom planu, posebne kompozicije podzemne željeznice bi noću, kada u pravilu nema putničkog prometa podzemnom željeznicom, pakete razvozile po gradu i isporučivale na određenim distribucijskim točkama. To bi, prema njegovu planu, trebalo značajno smanjiti promet dostavnih vozila koji se porastom internetske trgovine drastično povećao proteklih godina. 

„Od razdjelnih točaka bi se paketi do konačnog odredišta razvozili manjim vozilima poput električnih bicikala. Time bi se cestovni promet mogao smanjiti za 20 posto“, rekao je Scheuer. 

Ministar prometa smatra da treba biti „otvoren za nova rješenja“ kako bi se smanjio nadzemni promet. 

Savez njemačkih javnih prijevoza (VDV) izrazio je spremnost za Scheuerov plan ali je priopćeno kako teretni promet ne bi smio ometati putnički koji je „prioritetan“. 

U Berlinu su u tridesetim godinama prošlog stoljeća već prometovali teretni tramvaji. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?