Zanimljivo

U Bundestagu kao u učionici: Liberali neće da sjede pored AfD-a

bundestag 2021
14.10.2021.
u 07:59

Neočekivani dio pregovora o novoj vladi Njemačke mogao bi biti raspored sjedenja u parlamentu. Naime, Liberali ne žele da opet sjede pored desničarske AfD, već bi tamo gurnuli Demokršćane.

"Učiteljice, neću da sjedim pored nje(ga)"! Takvih vapaja se svi sjećamo iz osnovne škole. Ali, kada se o rasporedu sjedenja ne spore klinci nego poslanici Bundestaga, onda sve ima bizarnu notu.

Đak pored kojeg nitko neće zove se Alternativa za Njemačku (AfD), desničarska stranka oko koje su ostale stranke odinama gradile neku vrstu sanitarnog kordona, isključujući svaku mogućnost suradnje s njima. Radikalnoj struji u AfD to odgovara, jer jašu na priči da su jedina antisistemska partija, a da su svi drugi dio establišmenta.

Nakon izbora krajem rujna u novom sazivu Bundestaga bit će 735 poslanika, što je rekord. Zbog kompliciranog izbornog ssustava, njemački parlament raste i raste, te je, poslije kineskog Narodnog kongresa, najveća skupština svijeta.

Koliko je poznato, u Kini se nitko ne buni zbog rasporeda sjedenja već se svi složno okupe jednom u pet godina da podrže mudro rukovodstvo u Pekingu.

U Njemačkoj pak Liberali više ne žele sjesti pored zastupnika AfD. To mjesto im je dopalo jer su klubovi u Bundestagu podijeljeni otprilike prema stranačkom kontinuumu. Na lijevom krilu je Ljevica, pa redom idu Socijaldemokrati, Zeleni, Demokrišćani, Liberali i AfD. 

Dobacuju, a to nije lijepo

"To nije bilo lijepo iskustvo", jada se poslanik Liberala Frank Zita kada priča o sjedenju pored glasnih kolega iz AfD. Kaže, kad god se u parlamentu govori o izbjeglicama ili cijepljenju, kolege zdesna dižu galamu, dobacuju užasne stvari. Ali, nije to jedini razlog što bi Liberali htjeli ka sredini.

"Vjerujemo da raspored sjedenja pokriva klasičnu shemu lijevo-desno, dakle od više socijalističkih partija do veoma, veoma konzervativnih. Mi se svrstavamo u partiju centra, liberalnu, dakle prije u sredini parlamenta", kaže Zita.

U prijevodu, Liberali bi da se mijenjaju sa Demokršćanima, to jest da njih gurnu udesno. Tako bi se usred plenarne sale praktično spojili zastupnički klubovi žutih Liberala, Zelenih i crvenih Socijaldemokrata – tri partije koje pregovaraju o idućoj vladajućoj koaliciji, prozvane semaforom, zbog stranačkih boja, piše DW.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije