sastanak u Moskvi

Turska poručila Rusiji da se sirijske snage u Idlibu moraju povući

18.02.2020.
u 18:37

Turska je u utorak kazala Rusiji da je turska vojska spremna pobrinuti se da se sirijske snage, koje podržava Moskva, povuku iz posljednjeg pobunjeničkog uporišta na sjeverozapadu Sirije, na sastanku dviju strana u Moskvi.

Sirijske snage, kojima Rusija pruža potporu iz zraka, vode ofenzivu u dijelovima pokrajine Idlib kod granice s Turskom, natjeravši tisuće civila u bijeg i potaknuvši turske pozive za prekidom vatre.

Moskva, saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, optužuje Tursku da ignorira njihove međusobne dogovore i da nije uspjela obuzdati militante u Idlibu, koji po ruskim tvrdnjama napadaju sirijske i ruske snage.

Rusko i tursko izaslanstvo održali su u utorak drugi dan razgovora u Moskvi kojima žele pomiriti stajališta u vezi Idliba, zbog čega je dovedena u pitanje održivost njihove suradnje u Siriji i drugdje.

Turska je na sastanku kazala da se sirijske snage moraju povući iza linije turskih promatračkih točaka u Idlibu kako bi se zaustavilo "humanitarnu katastrofu", rekao je Omer Celik, glasnogovornik Erdoganove vladajuće stranke AKP novinarima u Ankari.

"(Tursko izaslanstvo) jasno je kazalo da je Turska provela potrebne vojne pripreme da se pobrine da se sirijska vlada povuče na prethodne granice ako se ona sama ne povuče", rekao je.

Nastavljaju se zajedničke ophodnje

Rusija je u ponedjeljak objavila da je Turska ponovno počela provoditi zajedničke ophodnje s ruskom vojskom na sjeveroistoku Sirije nakon dvotjedne stanke.

Turska i Rusija zajedno patroliraju sirijskim teritorijem kod turske granice od listopada.

Ali turske snage nisu se pojavljivale od 3. veljače, kazao je ruski obrambeni dužnosnik za Interfax.

Turski sigurnosni izvor rekao je 7. veljače da su zajedničke ophodnje bile odgođene zbog loših vremenskih uvjeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?